musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Izložba „Ideja 2013 Bečej“: Osnovana unija pronalazača

U prostoru Galerije „Krug“ i Kreativnog centra Gradskog pozorišta proteklog vikenda priređena je osma međunarodna izložba pronalazača i izumitelja „Ideja 2013 Bečej“, u organizaciji Kluba stvaralaca i inovatora Društva intelektualaca „Braća Tan“ iz Bečeja.

Na izložbi se okupilo pedesetak izlagača iz Mađarske, Hrvatske i Srbije, predstavljajući gotovo duplo toliko izuma i patenata.
Na otvaranju izložbe 28. septembra posetiocima su se obratili Zoltan Nađ, predsednik udruženja stvaralaca „Ideja klub 13“ iz Mađarske, Đorđe Štangl, predsednik Udruženja pronalazača Čelarevo iz Bačke Palanke, Bogdan Todorov, u ime Srpske akademije izumitelja i naučnika, Tibor Šipoš, predsednik Kluba stvaralaca i inovatora Bečeja i Laslo Friš, član Opštinskog veća koji je i otvorio izložbu.
Predsednik Kluba stvaralaca i inovatora Bečeja Tibor Šipoš, koji je i organizator izložbe, istakao je da ovo udruženje sledeće godine obeležava deset godina postojanja. On je kazao i da smatra da taj period nije uzalud potrošen jer interesovanje za inovacije raste i u klubu sada deluje dvadeset stvaralaca iz Bečeja.
„S obzirom na to da se naša aktivnost proširila i van granica zemlje, a moram reći da je Klub stvaralaca i inovatora tu odigrao veliku ulogu, jer smo doslovno bili most između Srbije i Mađarske, a nakon toga, pošto jezičke barijere nismo imali, mogli smo svoje aktivnosti proširiti i prema Hrvatskoj, ostvarili smo kontakte i u Slovačkoj, Rumuniji i iz toga se rodila ideja da osnujemo Uniju pronalazača i inovatora podunavskih zemalja. A današnji datum, 28. septembar, je odabran da se ta ideja i ozvaniči“, rekao je Šipoš.
Nakon otvaranja izložbe u spomen kući braće Tan, akt o prihvatanju ideje osnivanja Unije pronalazača i inovatora podunavskih zemalja potpisali su Bogdan Todorov, potpredsednik Srpske akademije izumitelja i naučnika iz Beograda, Zoltan Nađ, predsednik udruženja stvaralaca „Ideja klub 13“ iz Mađarske, Đorđe Štangl, predsednik Udruženja pronalazača Čelarevo-Bačka Palanka, Snežana Radišić, predstavnica udruženja „Miroškine rukotvorine“ Rakovac iz opštine Beočin i Tibor Šipoš, predsednik Kluba stvaralaca i inovatora Bečeja.

LJ.M.

Rate this item
(0 votes)
back to top