musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Tužna sudbina sale za fiskulturu u školi „Petefi Šandor“: Republika započela gradnju, a neće da je završi

Izgradnja fiskulturne sale u Osnovnoj školi „Petefi Šandor“ započeta je u oktobru 2010. godine. Sale ni tri godine kasnije nema.

U vreme mandata prethodne lokalne i republičke vlasti 2010. godine započeta je izgradnja sale od 870 kvadratnih metara u školi „Petefi Šandor“. Predračunska vrednost je bila 27 miliona dinara, 15 miliona dinara obezbedilo je Ministarstvo omladine i sporta, a opština oko 2,5 miliona dinara. Početkom novembra 2011. godine sala je stavljena pod krov, a od tada se čeka ugradnja prozora i vrata, unutrašnji građevinski radovi, postavljanje električne i vodovodne instalacije, kanalizacija i opremanje fiskulturne sale. Za te poslove, prema procenama iz 2010. godine, bilo je potrebno 12 miliona dinara.
Krajem 2011. godine tadašnja direktorica škole Dragica Krstić je rekla da je škola konkurisala kod Ministarstva omladine i sporta i za treću fazu gradnje za 8 miliona dinara. U martu 2012. godine izabran je novi direktor škole Engelbert Sič Budai, koji je tada rekao da raspolaže informacijama da je za vreme mandata prethodnog direktora škole konkurisano za dobijanje novca za nastavak gradnje sale, ali nema informacije iz Ministarstva omladine i sporta i daljoj sudbini tog projekta.

Kuća za fiskulturnu salu se „kupuje“ već pola veka

U martu su najavljene planirane investicije u oblasti razvoja sporta u opštini. Tada je Miomir Jelenić rekao da će se nakon završetka izgradnje sale u školi „Petefi Šandor“ pristupiti izgradnji fiskulturne sale i u Bačkom Petrovom Selu, te da je pokrenuta procedura u vezi sa kupovinom kuće i parcele na kojoj će se graditi sala. Upitan da li su kupljeni kuća i plac za izgradnju sportske sale, Jelenić je rekao: „Predstavnici Opštinske uprave (Dragan Tošić, pomoćnik predsednika opštine, Peter Knezi, predsednik Skupštine opštine, Miomir Jelenić, član Opštinskog veća i Ferenc Beretka, direktor škole „Šamu Mihalj iz Bačkog Petrovog Sela) su sa vlasnicima kuće postigli dogovor o ceni otkupa kuće sa placom, koja iznosi 21.000 evra, na toliko je i procenjena njena vrednost, a sredstva će se u budžetu izdvojiti rebalansom. Ta kuća se ’kupuje’ već 50 godina i ako se sada ne kupi, nikada neće. Kuća je naslonjena na zadnji deo dvorišta škole i ima veliki plac na kom može da se izgradi sportska sala sa sedištima za 300 gledalaca, a koju će koristiti i učenici ali i građani i sportski klubovi. Mislim da je takva sala potrebna Bačkom Petrovom Selu. Pošto smo se sa vlasnicima dogovorili oko cene, siguran sam da ćemo ove godine kupiti kuću, a verovatno ćemo u budžetu za 2014. godinu odvojiti bar toliko sredstava da se ta sala stavi pod krov. Mislim da ćemo naredne tri godine imati snage da sve to realizujemo do kraja, a naravno konkurisaćemo za sredstva i na pokrajinskom i na republičkom nivou“.

Predstavnici aktuelne lokalne vlasti, koji upravljaju gradom više od godinu dana, u nekoliko navrata su isticali da „tragaju za dokumentacijom“ u vezi izgradnje fiskulturne sale u školi „Petefi Šandor“, kako bi videli dokle se stiglo, šta još treba da se uradi, koliko para je za to potrebno i koje nadležan za ovaj projekat, da bi u martu ove godine član Opštinskog veća zadužen za sport i omladinu Miomir Jelenić na konferenciji za novinare saopštio da je opština od Ministarstva sporta dobila dopis „u kojem se kaže da Ministarstvo nema novčanih sredstava za treću i četvrtu fazu izgradnje sale. To se znalo verovatno još krajem 2011. godine i zato je pre izbora stalo da se gradi“, te da su predstavnici lokalne vlasti posetili Ministarstvo sporta, „gde smo dobili obećanje da ćemo iz nekih pristupnih fondova dobiti sredstva i salu završiti ove godine. Imamo još jednu soluciju, da u opštinskom budžetu, prilikom rebalansa, pronađemo pare bar za treću fazu izgradnje i da salu u ’Petefi Šandor’ školi završimo do oktobra meseca. To nam je sad prioritet“.
Sad je oktobar, ali nema naznaka da će se išta raditi na objektu koji jednog dana treba da postane fiskulturna sala za školarce.
Na pitanje šta će biti sa salom za fizičko u školi „Petefi Šandor“, da li će se ona završavati i kada, Jelenić je odgovorio da je to stanje koje je zatečeno prilikom preuzimanja vlasti i ponovio da je prethodna vlast znala da Ministarstvo sporta neće finansirati završetak gradnje: „Imamo pisani trag da je u januaru mesecu 2012. godine obaveštena opština da od toga neće biti ništa i da republika neće moći više to da finansira. Međutim, škola je ove godine podnela zahtev Pokrajinskom sekretarijatu za sport za nastavak finansiranja izgradnje sale i nama je, a i meni lično, sekretarka za sport Marinka Čobanu obećala da će pokrajina izdvojiti 3,6 miliona dinara za treću fazu koja ukupno košta 7 miliona dinara, ostatak će obezbediti opština. Treća faza obuhvata uvođenje struje, vode, kanalizacije, malterisanje, ugradnju prozora i vrata, dok je četvrta faza opremanje sale sportskim spravama i rekvizitima, a to bismo rešili na način što bismo iz DTV Partizan i sportskog centra, gde postoje sprave za fizičku kulturu koje bi deca mogla koristiti, deo prebacili u salu škole ’Petefi’. Sala će biti završena, ali bih bio neiskren kada bih rekao da će biti završena do Nove godine ili na proleće, ali će sigurno biti završena“, rekao je Miomir Jelenić, član Opštinskog veća zadužen za sport i omladinu.

LJ.M.

 

Rate this item
(0 votes)
back to top