musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Újévtől megszűnik a hadkötelezettség - Nincs több behívó

A Szerbiai Képviselőház határozatának értelmében 2011. január 1-jén megszűnik a hadkötelezettség.

A had-, munkaügyi és anyagi kötelezettségeket szabályozó törvény módosításaival a kötelező katonai szolgálat megszűnik, és lehetőség nyílik arra, hogy önkéntes alapon a nők is bevonulhassanak. E lépéssel megalakul Szerbiában a hivatásos katonaság, amely megváltoztatja a hadsereg eddigi hagyományait, mely különböző formában immáron két évszázada él, tette közzé a Beta Hírügynökség.
A fegyveres, önkéntes alapon történő katonai szolgálat nemcsak a nők számára válik lehetővé, hanem a tartalékosok és a civil katonai szolgálatot korábban teljesítők számára is, határozza meg a fent említett törvénymódosítás.
A szerb államfő – a hadügyminiszter javaslatára – lerövidítheti a katonai szolgálatot, de a tartalékos egységekben való szolgálat kötelező lesz mindazok számára, akik fegyveres, civil vagy önkéntes katonai szolgálatot töltöttek.
A védelmi miniszter minden évben javaslatot tesz a hadsereg struktúrájára és létszámára vonatkozóan, rang, nemek és egységek alapján, és a megfelelőnek talált személyekkel is ekkor köttetik szerződés az aktív tartalékos szolgálatba való belépésről.

B.M.

Rate this item
(0 votes)
back to top