Savet za štampu: Konstituisan Upravni odbor Saveta za štampu

  19 februar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Savet za štampu, prvo samoregulatorno telo na medijskoj sceni Srbije, dobio je 11. februara upravni odbor.

Na konstitutivnoj sednici Saveta potvrđeni su predlozi osnivača Asocijacije medija, Lokal presa, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije i za članove Saveta su izabrani Dragan Bujošević, Manojlo Vukotić, Srđan Radulović, Safeta Biševac, Dimitrije Boarov, Ljiljana Smajlović, Petar Jeremić i Vladan Filipčev.
Mandat članova Upravnog odbora Saveta za štampu je četiri godine koliko će trajati i mandat njihovih zamenika: Tamare Skroze, Filipa Švarma, Milorada Ivanovića, Aleksandra Đivuljskog, Slaviše Lekića, Slobodana Stojičevića, Stojana Markovića i Branka Žujovića.
Upravni odbor Saveta za štampu doneo je odluku o raspisivanju javnog poziva za izbor tri člana (i tri zamenika) koji će predstavljati javnost u radu Komisije za žalbe Saveta za štampu (poziv je objavljen u dnevnim listovima 16. februara i otvoren je 30 dana od dana objavljivanja). Nakon izbora predstavnika javnosti biće konstituisana Komisija za žalbe u čijem radu će učestvovati i članovi Upravnog odbora i njihovi zamenici.
Savet za štampu je samoregulatorno telo koje će se baviti praćenjem poštovanja Kodeksa novinara Srbije u štampanim medijima i rešavanjem predstavki pojedinaca i institucija povodom sadržaja štampanih medija. Savet za štampu baviće se i medijacijom između oštećenih pojedinaca, institucija i redakcija i iznošenjem javnih opomena u slučajevima kada je konstatovano kršenje etičkih standarda utvrđenih Kodeksom novinara Srbije, piše u zajedničkom saopštenju Asocijacije medija, UNS-a, NUNS-a i Lokal presa povodom konstituisanja Upravnog odbora Saveta za štampu.
Konstitutivnoj sednici Saveta za štampu prisustvovao je i Hakon Blankenborg, ambasador Norveške u Beogradu, zemlje koja je dala značajan doprinos u  formiranju Saveta za štampu.                        

R.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija