„Tri gvineje“ i u Bečeju: Društveni položaj žena i njihova moć

  01 novembar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predstava „Tri gvineje“ u organizaciji Đačkog parlamenta Gimnazije Bečej i Kancelarije za mlade opštine Bečej biće prikazana u Gradskom pozorištu 6. novembra s početkom u 12.30 časova.

Predstavu je realizovala Pozorišna asocijacija METANOIA (ansambl MIRAŽ) iz Beograda, a nastala je kao plod tromesečne pozorišne radionice za srednjoškolke. Reč je o scenskoj adaptaciji prvog dela istoimenog eseja, jednog od poslednjih radova Virdžinije Vulf, sa dodatom poezijom Vilfreda Ovena, u kojoj igraju Milica Mitić, Andrijana Mladenović, Milica Aćimović i Elena Karanfilović.

Pred početak Drugog svetskog rata, odgovarajući na pitanje prijatelja „Kako žene mogu da pomognu da se spreči rat?“ u eseju „Tri gvineje“ Virdžinija Vulf analizira društveni položaj žena i moć koju one imaju u društvu. Poseban fokus je na obrazovanju i obrazovnim politikama, kao i na njihovom odnosu prema militarizmu. Tekst analizira mračne aspekte patrijarhalne kulture i civilizacije, a gvineja je novčić koji se prilaže za unapređenje obrazovanja žena.

U XX veku Virdžinija Vulf (1882-1941) zauvek je promenila pojmove spisateljice i angažovane žene. Nekonvencionalnim pristupom književnosti, intelektualnim vrednostima i uvođenjem feminističke perspektive, stvorila je ikonu intelektualke,obojenu duševnim ranama, ludilom, depresijom, krizom identiteta i tragičnim krajem – samoubistvom.

Predstavu će pratiti polučasovna debata sa publikom o rodnoj analizi društvenih odnosa. Moderatori debate biće reditelj predstave Bojan Milivojević i profesorka književnosti dr Žarka Svirčev.

B.M.

(Foto: www.facebook.com/polet.art.district/photos/gm.1760726864230694/1306471059475600/?type=3&theater)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija