Oko 2.000 građana je glasalo za budžetske prioritete: Najviše žele izgradnju ulica, vodovoda, plažu i banju

  10 novembar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kako je rečeno na konferenciji za novinare održanoj u utorak, nešto manje od 2.000 građana opštine Bečej je u oktobru mesecu učestvovalo u akciji „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“ koju je organizovalo Bečejsko udruženje mladih u saradnji sa lokalnom samoupravom i Kancelarijom za mlade opštine Bečej.

Građani koji su imali priliku da ispune anketne listiće o tome u koje investicije bi uložili 100 miliona dinara iz opštinskog budžeta 2018. godine, mogli su to da učine na internetu i u zgradama mesnih zajednica na teritoriji opštine Bečej.

Iznet je podatak da je u anketi učestvovalo 1.987 građana, najviše njih je ispunio onlajn formular, mada BUM u vreme održavanja konferencije za novinare nije raspolagalo podacima o tome koliko je mladih građana (do 30 godina starosti) učestvovalo u anketi, predsednik tog udruženja Aleksandar Đekić je rekao samo da su mlađi ljudi u većini slučajeva popunjavali onlajn formulare, a starija populacija je „glasala“ u mesnim zajednicama.

Najviše građana je ispunilo anketni list u Bačkom Gradištu, njih 537, potom sledi I MZ sa 468 predloga investicija, te III MZ sa 231 predlogom, Bačko Petrovo Selo sa 211, Mileševo-Drljan sa 203, II MZ sa 198, Radičević sa 132 i Poljanice sa svega 7.

Građani koji su učestvovali u akciji u najvećem broju slučajeva su tražili izgradnju kanalizacije, saniranje vodovodne mreže, izgradnju i asfaltiranje puteva, to jest stvari koje bi u 21. veku svaka ulica trebalo da ima. U predlozima za ulaganje 100 miliona dinara iz budžeta opštine su i izgradnja bečejske banje, plaže na Tisi, sanacija „Jodne banje“, rešavanje problema pasa lutalica itd.

Interesantno je da je učesnicima ankete u Radičeviću drugi prioritet, odmah iza rekonstrukcije vodovoda i povezivanje bunara, završetak izgradnje crkve uprkos tome što su država i crkva „razdvojene“, te iz opštinskog budžeta ne bi trebalo da se finansiraju projekti crkava.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li je ova anketa bila smislena, s obzirom na to da se predlozi učesnika u akciji u velikom procentu podudaraju s investicionim željama lokalne vlasti, predsednik opštine Dragan Tošić je odgovorio da izgleda da građani isto misle kao i aktuelna vlast, te da će nadležni u lokalnoj samoupravi da se potrude da predlozi za investicije sa najvećim brojem glasova nađu mesta u budžetu opštine za 2018. godinu.
O tome da li će ove godine da bude održana javna rasprava o opštinskom budžetu, Tošić je rekao da organizovanje javne rasprave nije zakonska obaveza, ali će o tome da se dogovori sa svojim saradnicima, međutim, on smatra da su građani – njih manje od 2.000 – već učestvovali u svojevrsnoj javnoj raspravi o budžetu kada su rekli kako da se potroši 100 miliona dinara iz budžeta.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija