Ideje mladih: Grafiti u gradu

  12 februar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Grafiti su savremena urbana umetnost. Oslikavanje javnih prostora sprejevima u boji, rukom autora koji ima stav i estetski osećaj, mogu na specifičan način obogatiti karakter ulice ili grada, dok u nemaštovitim rukama samo povećavaju vizuelnu zagađenost prostora.

Neki ljudi ih poistovećuju s natpisima, ali je velika razlika između grafita i natpisa. Grafiti nisu način komunikacije, već način pokazivanja socijalnih problema ili pokazatelj nečije mašte. U svakom slučaju, grafiti su najpraktičniji i u isto vreme najefektniji način da se iskaže ekstremno mišljenje ili emocija.
Mlade u Novom Bečeju sve više zanima tzv. urbani način života i urbana umetnost, kao što su skejtbording, crtanje grafita i slično. S obzirom na to da u opštini Novi Bečej crtanje grafita nije dozvoljeno, dva dečaka iz škole ,,Miloje Čiplić” su početkom februara otišla na sastanak kod predsednika opštine Milivoja Vrebalova sa molbom da im se nađe prostor za crtanje grafita. Predsednik opštine je izašao omladini u susret i dao im je dozvolu da slikaju grafite na  strani bedema okrenutoj prema Tisi i u okolini skejt parka.                                                                                                                                                                                   

M.V.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija