Prvi mesec nove godine: Poskupljenja od starta

  05 februar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Retko se može reći da su političari u pravu i da govore istinu, ali se mora priznati da je ovog puta tako, jer su krajem godine rekli da će 2010. godina biti teža i gora u odnosu na prethodnu.

Nažalost, u to smo se uverili već u januaru. Sa prvim danima nove godine je poskupela akcizna roba, cigarete, alkoholna pića, gorivo...
Redovnim povećanjem akciza, koje se po zakonu primenjuje od 1. januara, specifična akciza na cigarete podignuta je za dva dinara po pakli, zbog čega su neke duvanske kompanije u Srbiji već krajem decembra podigle cene svojih proizvoda od pet do petnaest dinara po pakli.
Poslednje poskupljenje goriva je od subote (30. januara) i skuplje je u proseku za 3,12 odsto ili za 3,14 dinara po litru. Inače od početka godine gorivo je u Srbiji poskupelo već dva puta, 13. januara u proseku za 84 pare po litru, zbog redovne korekcije cena na svakih 15 dana, i 23. januara u proseku za oko 80 para po litru, zbog povećanja akcize za 1,58 odsto na derivate nafte.
Od 31. januara su i nove cene poziva za info servise Telekoma. Cene poziva ka informativnim servisima i razgovor sa operaterima na broju 064/789, bez obzira na dužinu, iznosi deset dinara. Cena poziva servisa 988 iznosi 21,50 dinara za pozive iz fiksne mreže, odnosno 23,32 dinara za pozive iz mobilne mreže. Po istim cenama tarifira se i minut razgovora za pozive upućene servisu za razna obaveštenja na 9812. Nova cena poziva ostalih servisa (buđenje, meteorološke prilike, loto izveštaj...) biće 10,75 dinara po pozivu sa fiksnog telefona, odnosno 11,66 dinara po pozivu iz mobilne mreže.
U nekim gradovima su poskupele komunalije (voda, kanalizacija, grejanje), karte za gradski prevoz, cene boravka u dečjim vrtićima.
Najavljeno je i poskupljenje električne energije za 10 odsto od 1. marta, odnosno cene za domaćinstva će biti više za 11, a za privredu devet odsto. EPS je predložio da se u 2010. godini cena struje poveća za 20 odsto, međutim Vlada Srbije za sad to nije prihvatila jer bi to “ugrozilo životni standard građana“.
Na osnovu svega, stručnjaci predviđaju i tvrde da će povećanje energenata lančano pokrenuti sva ostala poskupljenja, od hleba i hrane do proizvoda široke potrošnje. Zbog izmirenja računa, mnogi građani će morati da se odriču namirnica u potrošačkoj korpi, koju inače nisu mogli da pokriju sa prosečnom zaradom od 36.789 dinara, koliko je iznosila u decembru prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.
Ne treba zaboraviti da je Vlada Srbije, prilikom usvajanja budžeta za 2010. godinu, donela i odluku o zamrzavanju penzija i plata u javnom sektoru do kraja godine. Rast evra u odnosu na dinar, koji je u sredu (3. februara) po zvaničnom srednjem kursu bio 98,7, što je najniža vrednost dinara od uvođenja evropske valute. Tu je i talas štrajkova i otpuštanja zbog loših privatizacija...
Sve u svemu, nema mnogo mesta za optimizam, ali onima koji su do kraja januara morali da predaju imovinske karte na uvid on nije ni potreban.                          

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija