Sportski savez opštine Bečej izabrao najbolje u 2009. - Marko Džigurski i Danijela Pavić su sportisti godine

  29 januar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bečej (SSOB) izabrao je prošlog petka najbolje sportiste opštine u 2009. godini.

Ni zakašnjenje od tri nedelje nije moglo da pokvari raspoloženje bečejskih sportista svih uzrasnih kategorija koji su sa trenerima i sportskim radnicima ispunili veliku salu Skupštine opštine. Bar na sat i po želeli su sportisti da zaborave sve razmirice u bečejskom sportu, finansijske poteškoće i sukobe na relaciji opština-SSOB, klubovi-matični savezi, pa i između klubova međusobno.
Svi preduslovi za uživanje su postojali - puna sala mladosti, nasmejana lica, plakete, medalje, diplome i priznanja - ali već pri prvom govoru sevnule su otrovne strelice.
Pera Bašić, predsednik Sportskog saveza opštine Bečej, pozdravio je sve prisutne i izvinio se zbog odlaganja manifestacije: „Izbor sportiste godine nije organizovan u onom terminu kako tradicija nalaže, jer je došlo do malog nesporazuma sa lokalnom samoupravom. Nadam se da će se ti nesporazumi u ovoj godini rešiti na obostrano zadovoljstvo, a najviše u korist sportista. Želim da se zahvalim i lokalnoj samoupravi na pomoći pri organizaciji manifestacije i kolegama u Savezu, jer smo se svesno odrekli dela zaostalih plata da bi se ovi trofeji kupili za sportiste. Nadam se da će u 2010. godini i pored ekonomske krize biti više sredstava za klubove, jer je sport u našoj opštini uvek bio brend“.
Upućene u tematiku „nesporazuma“ sa opštinom začudilo je ovakvo istupanje Bašića, jer je u pretprošlom broju Bečejskog mozaika (broj 489, 15. januar), u tekstu pod naslovom „Izbor sportiste godine - 22. januara“, potvrdio reči Gorana Strajnića, pomoćnika predsednika opštine zaduženog za sport, da je 30. decembra opština uplatila novac na račun SSOB za deo zaostalih plata zaposlenih (234.000 dinara), kao i za rad sportskih klubova i organizovanje manifestacije (oko 380.000 dinara).
Peter Knezi, predsednik opštine Bečej, nije reagovao na očigledan „faul“, spustio je „loptu“ prisećajući se slavnih vremena bečejskog sporta, kada je u opštini u jednom trenutku bilo 11 prvoligaša. Knezi se prisetio samo vaterpola (a bilo je i fudbala, ženske i muške košarke, stonog tenisa, kuglanja…): „I danas imamo vrednih rezultata koje postižu naši sportisti, kako na državnom nivou, tako i na evropskom i svetskom. Prošla godina je bila veoma teška sa ekonomskog aspekta, ali smo nekako uspeli da pomognemo sportskim klubovima. I ove godine smo namenili određena sredstva za tu namenu i time ćemo i mi u opštini dati svoj doprinos održavanju zavidnog nivoa rezultata. Tu pre svega mislim na amaterski sport, ali će biti sredstava i za vrhunske sportiste i stipendiranje mladih talenata. Mislim da ćemo u našim zamislima uspeti. Čestitam svim sportistima i sportskim radnicima koji su dobili nagrade u ovogodišnjem izboru“.

Kajakaš i džudistkinja su najuspešniji

Ali da se vratimo sportistima i izboru najboljih u prošloj godini.
Sportistkinja 2009. opštine Bečej je Danijela Pavić, džudistkinja Mladosti, dok je za najboljeg sportistu za prošlu godinu izabran Marko Džigurski, kajakaš KKK Bečej.
Pavić je 2009. postala šampionka Srbije u seniorskoj konkurenciji (do 23 godine), što je ujedno i prvo zlato tog ranga u istoriji DžK Mladost. Pored toga, bila je najbolja i u juniorskoj konkurenciji u državi, a nastupala je i na internacionalnim turnirima A kategorije u Grčkoj i Mađarskoj. Prošle godine nastupila je na 10 takmičenja i osvojila je 7 medalja (3-3-1). Priznanje koje je dobila od SSOB za prošlu godinu je treće po redu za najbolju bečejsku džudistkinju.
Džigurski je aktuelni šampion Balkana u jednosedu na 500 metara (zlato osvojeno u Apatinu), a u istoj disciplini je i prvak Srbije. Sa klupskim drugovima (Šoti, Terzić i Novaković) u četvercu na 200 metara  na Prvenstvu Srbije na Adi Ciganliji se okitio zlatnom medaljom.
Pavić i Džigurski su priznanje najboljeg sportiste u opštini dobili i u svojim uzrasnim kategorijama.
Pavić je najbolja seniorka, a iza nje su se plasirale Milica Narančić (BBK Bečej) i Tanja Božić (KKK Bečej).
Džigurski je najuspešniji junior u prošloj godini u opštini, a plasirali su se i Robert Šimon (PK Bečej) i Arpad Balaša (BBK Bečej).

Mlađe kategorije

I u ostalim konkurencijama proglašeni su najbolji sportisti opštine za prošlu godinu.
 U konkurenciji mlađih pionirki (do 12 godina) trijumfovala je Biljana Relić, članica KKK Bečej, koja je u 2009. učestvovala na dvadesetak takmičenja, a okitila se sa 15 medalja (12-2-1). Proglašena je za najuspešniju takmičarku Lige mini kajaka Srbije, a postala je i prvakinja Srbije i Vojvodine u pojedinačnoj konkurenciji. Drugo mesto u ovoj kategoriji pripalo je džudistkinji Mladosti Milici Grbić, a treće Ani Jeftenić (PK Swim star).
Kod mlađih pionira titula je pripala Marku Simiću (DžK Mladost), trećeplasiranom sa Prvenstva Srbije i Prvenstva Vojvodine. Simić je u 2009. učestvovao na 16 takmičenja i osvojio je 13 medalja (6-4-3). U kategoriji mlađih pionira drugo mesto pripalo je karatisti Bečeja Dušanu Jasniću, a treće Akošu Benkeu iz STK Vojvodina.
Najbolja pionirka (12-14 godina) u prethodnoj godini je Hermina Lukač, kuglašica Vojvodine, koja je postala pojedinačna prvakinja države, u singlu se zlatom okitila i na Kupu Srbije, a srebro je osvojila u kombinaciji. Lukač je na osnovu ovih uspeha postala kandidat za pionirsku reprezentaciju za Prvenstvo sveta koje će biti održano ove godine.  Druga je u ovoj kategoriji bila Nevena Kosanović (Karate klub B.P.S.), a treća Karolina Kalapoš (Karate klub Bečej).
Kod pionira je najbolji bio Tamaš Farkaš, plivač Bečeja, koji je u prošloj godini imao mnogo uspeha u daljinskom plivanju na otvorenom, ali i u takmičenjima u bazenu. Na državnom prvenstvu na 10 kilometara osvojio je srebro u apsolutnoj konkurenciji, a na istom takmičenju bio je prvi na stazi dužine tri kilometra. Na pokrajinskim kupovima osvojio je šest zlatnih medalja, u svojoj i apsolutnoj konkurenciji, a na jednom takmičenju je popravio rekord staze. Na prvenstvu Vojvodine (bazensko plivanje) bio je prvi na 400 metara mešovito i 400 metara kraul i srebrni na 200 metara kraul. Farkaš je osvojio i titulu vicešampiona Srbije na 400 metara mešovito. Član je reprezentacije Srbije. Drugo mesto u kategoriji pionira pripalo je Nemanji Farkašu iz DžK Mladost, a treće Vukašinu Erdeljanu kuglašu Vojvodine.
U konkurenciji kadetkinja titulu najbolje ponela je Andrea Terek, karatistkinja KK B.P.S, koja je na Prvenstvu Srbije Šotokan karate saveza Srbije osvojila titulu u izvođenju kata. Isti rezultat postigla je na Kupu Srbije, kao i na Otvorenom prvenstvu Srbije. U 2009. osvojila je 30 medalja (17-10-3) od kojih je 8 sa međunarodnih turnira. Drugo mesto u ovoj konkurenciji pripalo je takođe karatistkinji, Dijani Kovačević (KK Bečej), dok je treće mesto zauzela Ninoslava Čordar (KKK Bečej).
Najbolji kadet u opštini je, kao i dve prethodne godine, Risto Babić, džudista Mladosti. Babić je osvojio peto mesto na  Evropskom olimpijskom festivalu mladih u finskom Tampereu, učestvovao je na Prvenstvu Evrope, a na tri internacionalna turnira A kategorije (Zagreb, Istanbul i Ploešti) osvojio je zlatnu i dve bronzane medalje. Kadetski je prvak Srbije i reprezentativac. Od jesenas se takmiči i u Superligi kao član Parizana iz Kikinde. Srebrna medalja u ovoj konkurenciji pripala je plivaču Bečeja Sebastijanu Sabou, dok je treći bio kajakaš Nikola Džigurski.

Zaboravljeni šampioni

Upravni odbor Sport-skog saveza opštine Bečej i komisija za izbor sportiste godine su ovoga puta zaboravili na svetske i evropske šampione koji su to postali u 2009. godini, a koji su rodom Bečejci ili je njihovo prebivalište u Bečeju, a trenutno se ne takmiče za klubove u opštini.
Prema statutu SSOB u izbor za sportistu godine mogu biti nominovani samo oni sportisti koji su članovi klubova sa teritorije opštine Bečej. To je pravilo, treba ga poštovati i tako će biti dok Statut ne bude promenjen.
I pored toga, u prethodnim godinama je postojala praksa da se takvim sportistima uruče specijalna priznanja i na taj način im se oda dužna pažnja za svetski vredne rezultate, kojim pored sporta u Srbiji promovišu i grad.
Upravni odbor Sportskog saveza i komisija se očigledno nisu setili Borislave Perić-Ranković, dvostruke uzastopne evropske prvakinje, osvajačice srebra na Paraolimpijskim igrama u Pekingu, Vilmoša Zavarkoa, svetskog prvaka, prvog čoveka koji je na planeti na zvaničnom takmičenju oborio sedamsto i više čunjeva (728), Čabe Silađija, osvajača bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u malim bazenima (u Turskoj u decembru). Tu je i Strahinja Nićić, prvak Balkana, Bečejac koji je proglašen za najboljeg juniora Pančeva (vesla u KK Sportiko), pa Marko Tomićević (sada KK Zorka kolor)…
Zaljubljenici u sport i pedantni evidentičari godinama pokušavaju da promene sliku o „našima u svetu“, ali im to baš ne polazi za rukom.
Zbog toga je zanimljiv događaj posle manifestacije proglašenja najboljih sportista kada je Stevan Pavlov, registrovani igrač i član rukovodstva Kuglaškog kluba Bečej (zaposlen u SSOB), poklonio Peteru Kneziju, predsedniku opštine Bečej, uramljenu fotografiju Vilmoša Zavarkoa u akciji sa natpisom „728“. Pavlov je Kneziju poželeo da se kada god pogleda sliku seti vrhunskog rezultata mladog Bečejca, ali je napomenuo da mu sliku poklanja u ime Kuglaškog kluba, a ne kao član SSOB.
Lep gest, ali je slika trebala da ode u druge ruke. I ne treba da krasi opštinske zidove nego treba da bude na vidnom mestu u DTV Partizan. Možda iznad glavnog ulaza…

Kikić je najbolja juniorka

Jovana Kikić, kajakašica Bečeja, proglašena je za najbolju juniorku u opštini. Ona je u 2009. godini postala vicešampionka Balkana u K-1 na 500 metara, najbolja u državi u istoj disciplini i šampionka Srbije u četvercu na stazi dužine 200 metara. Reprezentativka je Srbije. Drugo mesto kod juniorki pripalo je, takođe, kajakašici Bečeja, Tijani Nović a treće Milici Popov, košarkašici Old golda.

Terziću priznanje u kategoriji seniora

U seniorskoj konkurenciji laureat za 2009. godinu postao je Dejan Terzić (KKK Bečej). On u prošloj godini ima četiri medalje osvojene na Prvenstvu Srbije. Terzić je bio šampion u četvercu na 200 metara, srebrne medalje je osvojio u K-2 na 200 i K-1 na 500 metara, dok je bronzu osvojio u dvojcu na stazi dužine od 500 metara. Standardni je reprezentativac Srbije. Drugo mesto kod seniora pripalo je Nebojši Sekuliću, prvotimcu KMF Bečej, najboljem strelcu Druge futsal lige Srbije, dok je treći bio Igor Sekulić iz USR Šaran.

Kajakaši vratili pehar

Posle svakog izbora za sportistu godine bude nezadovoljnih ili onih sa pomešanim osećanjima. Uglavnom se sve primedbe i nezadovoljstva iznose po kuloarima, ali je malo onih koji o problemima u sistemu bodovanja (koji i ne postoji), kriterijumima (takođe nisu poznati) i odlučivanju komisije i Upravnog odbora SSOB progovore javno. Bilo je sporadičnih pokušaja, ali je evidentno sve ostalo po starom. Sumnje potpiruju i same odluke unutar SSOB, pa se ove godine desilo da je Upravni odbor preinačio predloge odluka komisije u tri kategorije.
Ipak, posle izbora za 2009. godinu, ima dosta negodovanja u klubovima, pa u narednom periodu treba očekivati više „vatre“, pogotovo na sednici Skupštine SSOB-a koja bi ove godine trebala da bude izborna.
Tako je i KKK Bečej, nezadovoljan izborom u kategoriji sportskih klubova, odlučio da SSOB vrati pehar za osvojeno drugo mesto uz pismeno saopštenje odluke Upravnog odbora kluba. „Izbor u kategoriji ’sportske organizacije’ trebalo bi da bude odraz ostvarenih sportskih rezultata. Stiče se utisak da prilikom ovog proglašenja Upravni odbor SSOB nije ispoštovao ni sopstvene odluke, pošto je u pet od jedanaest kategorija takmičare KKK Bečej proglasio najuspešnijima u 2009. godini, dodajući tome i izbor našeg takmičara za sportistu godine u opštini. Potpuno smo zbunjeni kriterijumima kojima se Upravni odbor SSOB rukovodio donoseći odluku o najuspešnijoj sportskoj organizaciji. Činjenica da je preinačio odluku komisije za izbor koja je u ovom segmentu bila sasvim drugačija, ukazuje da je Upravni odbor SSOB demonstrirao svoju veliku moć. Ili šta već? U svakom slučaju zlatna i srebrna medalja sa juniorske Balkanijade, dva zlata, dva srebra i jedna bronza sa seniorskog Prvenstva Srbije, jedno zlato sa državnog kupa za seniore kao i ekipno prvo mesto na Prvenstvu Srbije i Vojvodine u kategoriji mlađih pionira govore da pehar za drugo mesto u kategoriji ’sportske organizacije’ nismo zaslužili, te isti vraćamo Sportskom savezu. Plivačkom klubu Bečej i Džudo klubu Mladost iskreno čestitamo na osvojenim priznanjima te im kao i ostalim sportskim organizacijama želimo mnogo uspeha u budućem radu. KKK Bečej neće dozvoliti da ga ovakve odluke i stavovi čelnika SSOB poremete u radu i nastojanjima da se oblast sporta normativno uredi i da se akta u potpunosti poštuju. Samo tako mogu biti otklonjene sumnje u donete odluke vezane za značajnu manifestaciju kakva je izbor najuspešnijih sportista, sportskih organizacija, trenera i sportskih radnika  u kalendarskoj godini u opštini“, piše u saopštenju Upravnog odbora KKK Bečej koje je potpisao Ivan Džigurski, predsednik kluba.

Aleksandar Grbić je najbolji trener

Za najboljeg trenera u 2009. u opštini Bečej proglašen je Aleksandar Grbić, trener DžK Mladost, majstor crnog pojasa treći DAN. Grbić u klubu radi već 15 godina, a prošle sezone su takmičari Mladosti postigli najbolje rezultate od osnivanja kluba - učešćem na 50 takmičenja u deset zemalja i osvajanjem 160 medalja (55-49-56). Najvrednije su svakako one osvojene na državnim prvenstvima (devet) i Internacionalnim turnirima A kategorije. Grbić je sa ostalim trenerima u DžK Mladost značajno doprineo organizovanju prvenstva Srbije za mlađe seniore u Bečeju i tradicionalnog bečejskog međunarodnog turnira. Iza njega u konkurenciji trenera plasirali su se Dejan Stanojev (KMF Bečej) i Vladislav Živanović (KKK Bečej).

Najbolje ekipe i klubovi

Najboljom sportskom ekipom u opštini proglašen je četverac KKK Bečej Šoti-Novaković-Terzić-M. Džigurski (šampioni Srbije u sprinterskoj disciplini kajaka – 200 m, koja je od prošle godine uvrštena u olimpijski program), ispred KMF Bečej (jesenji prvaci Druge futsal lige) i Džudo kluba Mladost.
Najbolji klub (sportska organizacija) u opštini je, prema oceni Upravnog odbora, SSOB Plivački klub Bečej, pehar za drugo mesto pripao je Kajak kanu klubu Bečej, dok je treći Džudo klub Mladost.

Posebna priznanja

U kategoriji „sportski radnici“ SSOB je dodelio dva ravnopravna priznanja i to Nikoli Careviću iz Atletskog kluba Bečej i Gavri Viškoviću iz RK Jedinstvo iz Bačkog Petrovog Sela. Posebno priznanje - jubileji ove godine su uručeni Đerđu Lajberu, novinaru „Mađar soa“ (za životno delo), Jožefu Šotiju, bečejskom olimpijcu (za doprinos razvoju sporta) i RK Jedinstvo povodom 50 godina postojanja. Plakete, pehare i diplome najboljima uručili su Knezi, Bašić, Lončarević (u svojstvu člana UO SSOB) i Šoti.                  

S. Malešev

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija