Vaterpolo – Završnica kupa Srbije u Bečeju: Finale je u nedelju

  15 decembar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Završnica Kupa Srbije za vaterpolistkinje i vaterpoliste 16. i 17. decembra biće odigrana na bazenu sportskog centra „Đorđe Predin Badža“ u Bečeju, a takmičenje će imati i humanitarni karakter jer će prihod od ulaznica biti upućen za lečenje nekadašnje reprezentativke i vaterpolistkinje Bečeja Nastasje Nedimović.

Voljom žreba koji je održan u Vaterpolo savezu Srbije u Beogradu 4. decembra, u prvoj polufinalnoj utakmici u subotu s početkom u 18 časova igraju Šabac i Nais (Niš), a u drugoj, u 20.30 sati, nadmetaće se Crvena zvezda i Partizan. Finale kupa počinje u nedelju u 20.30 časova.
U ženskom finalu igraće Crvena zvezda i Palilula u nedelju, s početkom u 18 časova.
Na jučerašnjoj (14. decembar) konferenciji za novinare u Bečeju, predstavnici učesnika fajnal fora (osim VK Nais) govorili su o svojim očekivanjima i pozvali ljubitelje vaterpola da posete utakmice, tim pre što kup ima humanitarni karakter.

Generalni sekretar VK Crvena zvezda Igor Milojević rekao je da se nada da će Crvena zvezda da nastavi da osvaja trofeje i u ženskom i u muškom vaterpolu. On je konstatovao da će u završnici kupa igrati sjajni klubovi, prema njegovim rečima fenomenalni su i vaterpolisti iz Niša i Šapca, te ljubitelji vaterpola u Bečeju mogu da očekuju sjajne utakmice, a oba polufinala će biti neizvesna.
Generalni sekretar VK Partizan Mirko Bradajić je istakao da će polufinalna utakmica između večitih rivala biti „finale pre finala“.

Sportski direktor VK Šabac Anto Vasović izrazio je zadovoljstvo što se vaterpolisti Šapca ponovo nalaze u završnici kupa, „s nadom da ćemo ove godine napraviti korak više, iako s velikom opreznošću pristupamo toj utakmici, jer sam imao priliku da pogledam snimak utakmice između Niša i Vojvodine i video sam da Vojvodina u tom meču nije toliko podbacila, nego je Niš igrao na visokom nivou, sigurno je da i oni vide svoju šansu da uđu u finale“.

Vasović je reagovao i na reči generalnog sekretara VK Partizan o „finalu pre finala“: „Koliko znam finale je u nedelju. Mislim da taj komentar nije na mestu i nije sportski“.
Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić se zahvalio VSS koji je, kako je rekao, izabrao Bečej da bude domaćin Kupa Srbije. „Mi smo im se obratili sa namerom da organizujemo turnir. Nije nam prvi put da organizujemo ovakve turnire i siguran sam da će organizacija da bude na vrhunskom nivou“.

Izvršni direktor Vaterpolo saveza Srbije Zoran Avramović rekao je da su predstavnici VSS srećni što je Bečej još jednom domaćin završnice kupa. „Bečej je grad koji ima iskustva u organizaciji velikih takmičenja, to je grad koji je svojevremeno iznedrio i evropskog šampiona i očekujemo da se vaterpolo u Bečeju digne na sličan nivo“.
Ipak, izgleda da su odigravanju fajnal fora Bečeju prethodili razni problemi i nejasnoće.

Karte u prodaji

Karte za fajnal for su od 14. decembra u prodaju  na blagajni sportskog centra: na raspolaganju je 600 karata za tribine po ceni od 200 dinara i 250 karata za VIP ložu po ceni od 400 dinara. Karte važe za utakmice za taj dan kada su kupljene.
Direktor sportskog centra „Đorđe Predin Badža“ Dejan Stanojev je u svojstvu organizatora fajnal fora istakao da se nada da će organizacija kupa biti na vrhunskom nivou, ali je zamolio čelnike klubova Crvena zvezda i Partizan da, ukoliko u Bečej dolaze njihovi navijači, neka stupe u kontakt sa njima upravo zbog nemilih događaja 13. decembra.
Novinarima je saopšteno da će uniformisani i policajci u civilu obezbeđivati utakmice i okolinu sportskog centra tri sata pre i tri sata posle utakmice, a biće postavljene i nadzorne kamere.

O nekima je govorio Anto Vasović koji se u Bečeju zahvalio RTS-u na brzom odgovoru na dopis VK Nais, kome se priključio VK Šabac u vezi prenosa, jer će javni servis da prenosi obe polufinalne utakmice i finalni meč.
Reč je, naime, o tome da su uprave klubova Nais i Šabac poslale protestno pismo Radio Televiziji Srbije žaleći se na odluku javnog servisa da od dve utakmice polufinala Kupa Srbije prenosi samo drugu po redu (Partizan – Zvezda), a ne i utakmicu Nais – Šabac. Predstavnici klubova su naveli da smatraju da je odluka uredništva neprihvatljiva i ilustruje centralizaciju javnog servisa za koji svi građani/ke Srbije jednako plaćaju pretplatu.

Vasović je najavio otvaranje još jednog pitanja. „Otvorilo se pitanje ko je prekrojio volju žreba, ali o tome, da ne bacamo senku na naredni događaj, biće reči narednih dana. Imam saglasnost i predsednika Niša i Šapca da prenesem ovaj stav. Nije to glavna tema, ali to nisu stvari koji bi trebalo da kvare vaterpolo ugođaj“. Odgovarajući na pitanje novinara da ukoliko neće odmah da govori o žrebu, kada će to učiniti, rekao je da će o tom pitanju govoriti nakon održavanja finala, naredne nedelje: „Ne bih da sada bacimo senku na stvarno divan sportski događaj, ali nešto što je urađeno ne može da se mimoiđe i, da ne kažem da se procesuira, ali da se utvrdi ko je to mimo upravnog odbora, predsednika skupštine svojom voljom odlučio da izmeni volju žreba“.

Prema rečima Vasovića, kao i ostalih predstavnika klubova, Bečej je zaslužio da bude domaćin fajnal fora, a dodao je i da se nikad neće izbrisati trag koji je ostavio VK Bečej „i trebalo bi da ovu sredinu pomognemo i na druge načine, a ne samo jednom godišnje, kada su ovakve manifestacije“.

K.D.F.

Ko je trebao da bude domaćin fajnal fora?

Inače, sudeći po saopštenju za javnost VK Šabac s kraja novembra, fajnal for nije trebao da bude održan u Bečeju, nego u Šapcu. U saopštenju se govori o „nepravilnosti u radu“ Vaterpolo saveza Srbije kada je organizacija fajnal for turnira Kupa Srbije u pitanju.
„Odluku da se turnir održi u Bečeju a ne u Šapcu, u organizaciji našeg kluba, smatramo neutemeljenom i štaviše sramnom, jer smo ubeđeni da takva odluka nije u skladu sa propozicijama VSS za organizaciju ovog takmičenja, kao i da nije motivisana najboljim interesima vaterpola već, baš naprotiv, motivima kojima nije mesto u sportu.

Naime, dana 23.10.2017. godine VSS uputio je zvaničan poziv svim klubovima da se prijave ukoliko su zainteresovani da budu organizatori ovog takmičenja. Ovim pozivom, ujedno, jasno je definisan i rok za prijavu, kao i propozicije po kojima će se postupati ukoliko ima više zainteresovanih strana. Naš klub je blagovremeno dostavio prijavu, a po isteku roka, dobili smo informaciju da smo jedini prijavljeni klub. Po logici stvari, odnosno, propozicijama koje je sam VSS izneo, samim tim, Vaterpolo klub Šabac, kao jedini prijavljeni klub, je organizator Fajnal fora. Sa ovim saznanjem odmah smo se obratili VSS radi organizacije takmičenja.

Međutim, od njih dobijamo odgovor da će Upravni odbor Vaterpolo saveza Srbije (UO VSS) doneti konačnu odluku o ovom pitanju. Najednom, ispostavlja se kao tačna informacija, koja mesec dana unazad kruži vaterpolo krugovima, da će se finale ipak igrati u Bečeju. Zbog svega navedenog, nameće se pitanje, koje naš klub sa punim pravom postavlja, da li su donosioci odluka u redovima UO VSS, kada su shvatili da je Šabac jedini prijavljeni zainteresovani organizator, pribegli nalaženju rešenja da se takmičenje ipak ne održi u Šapcu, ne prezajući, pri tom, da prekrše sopstvene propozicije? S obzirom na to da nam se, izvesno vreme, nezvanično sugeriše da iz razloga nepodobnosti postoji zabrana da se kod nas organizuju zvanične reprezentativne utakmice ili finale Fajnal For Kupa Srbije, ne možemo a da se ne zapitamo i to da li je politika umešala prste i u vaterpolo ili je samovolja pojedinaca unutar VSS dovoljna da se zanemare pravila i da se jednom klubu oduzme ono što mu po svim kriterijumima pripada“, piše, između ostalog, u saopštenju za javnost, i dodaje se da je iz VSS dobijen odgovor da je mesto odigravanja fajnal fora iz humanitarnih razloga Bečej (odatle je rodom vaterpolistkinja kojoj se želi pomoći).
Ipak, uprkos tome što je Šabac ponudio da turnir i u njihovoj organizaciji dobije humanitarni karakter i da to nije prepreka da Šabac, a ne Bečej, bude organizator, te da u Šapcu utakmice može da prati veći broj gledalaca nego u Bečeju i efekat humanitarne akcije samim tim bio bi daleko veći, VSS je ostao iza svoje odluke, navodi se u saopštenju.

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija