Sednica SO Bečej: U utorak novi budžet

  22 decembar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Opštinski budžet za 2018. godinu trebalo bi da bude usvojen na sednici Skupštine opštine Bečej 26. decembra.

Osim Odluke u budžetu opštine i usvajanja Kadrovskog plana radnih mesta u organima i službama opštine u 2018. godini, na dnevnom redu sednice je još 10 tačaka, među njima izmena odluka o otuđenju i davanju u zakup građevinskog zemljišta, o pribavljanju i raspolaganju stvarima u javnoj svojini opštine, donošenje novih odluka o opštem kućnom redu u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji opštine i o određivanju prostora na kojima nije dozvoljeno javno okupljanje.
Odbornici treba da daju saglasnost i na statut Gradskog muzeja, na izmenu finansijskog plana sportskog centra „Đorđe Predin Badža“ za 2017. godinu, na program poslovanja komunalnog preduzeća „Potisje“ za 2018. godinu...
Predstavnici vlasti su pre desetak dana najavili da će programi javnih preduzeća i opštinskih ustanova i preduzeća biti doneti do kraja ove godine. S obzirom na to da 26. decembra treba da se usvoji samo plan rada „Potisja“, trebalo bi da do kraja godine bude održana još jedna, 28. sednica bečejskog parlamenta.
Ukoliko bude usvojena odluka o određivanju prostora na kojima nije dozvoljeno javno okupljanje, a u obrazloženju se navodi da se odluka donosi na osnovu odredbe Zakona o javnom okupljanju (6/2016) u kojoj se navodi da će skupština grada, odnosno opštine u roku od 60 dana od stupanja na snagu zakona doneti odluku o mestima na kojima nije dozvoljeno javno okupljanje, a to su mesta na kojima preti opasnost od nastupanja ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja, morala (mada nije definisano šta konkretno, u ovom slučaju, znači „moral“), prava drugih ili bezbednosti RS.
No, izgleda da Bečej ipak kasni, jer od 2016. godine je prošlo više od 60 dana od stupanja zakona na snagu, ali će ipak odlukom opštine od početka januara biti zabranjeno javno okupljanje u opštini Bečej u okolini predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, oko objekata zdravstvenih ustanova, oko objekata Ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova i oko objekata vodosnabdevanja i u zonama sanitarne zaštite izvorišta vodosnabdevanja. Osim već u zakonu definisanih mesta, u lokalnoj odluci dodaje se da će javno okupljanje biti zabranjeno i na mestima na kojima se održavanjem okupljanja krše ljudska i manjinska prava i slobode drugih ili na mestima koja su zatvorena za javnost (nije definisano šta to znači).
U odluci je objašnjeno da se javnim okupljanjem smatra „okupljanje više od 20 lica, radi izražavanja, ostvarivanja državnih, političkih, socijalnih i nacionalnih uverenja i ciljeva, kao i drugi oblici okupljanja, kojima je svrha ostvarivanje verskih, kulturnih, humanitarnih, sportskih, zabavnih i drugih interesa“...
U odluci nije predviđena hipotetička situacija štrajka, recimo, vaspitačica i prosvetnih radnika, koji bi, prirodno, javno se okupili u okolini objekata u kojima rade, ili protest građana protiv rada policije (ispred zgrade policije), već se čitalac upućuje na već pomenuti zakon.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija