Tribine o internet-nasilju: Prevencija nasilja

  18 april 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Realizacija programa „Prevencija nasilja i zlostavljanja dece putem novih informacionih tehnologija“ Ministarstva prosvete, započeta je u Bečeju u oktobru prošle godine. U okviru programa organizovane su radionice za decu u osnovnim školama „Petefi Šandor“, „Zdravko Gložanski“, „Sever Đurkić“, „Šamu Mihalj“ i „Svetozar Marković“ u Bačkom Gradištu. Na tribinama i radionicama su učestvovali đaci, ali su i sa njihovim roditeljima održani sastanci na kojima su predstavljeni mogući oblici zlostavljanja dece: zavođenje i pedofilija putem interneta, pristup štetnim i nedozvoljenim sadržajima, vršnjačko nasilje, to jest „sajber buling“, sekte na internetu, govor mržnje i distribucija pornografije.
Najviše đaka i roditelja, 120, bilo je u školi „Petefi Šandor“.
Koordinatorka projekta Biljana Kikić Grujić na sednici Opštinskog saveta za bezbednost 8. aprila je podnela izveštaj. Na sednici je zaključeno da su za mali odziv na tribinama u nekim školama odgovorni roditelji i nastavnici.
Prema mišljenju koordinatorke programa, kampanju za prevenciju nasilja na internetu treba sprovoditi i u nižim razredima osnovnih škola, čak od drugog razreda.
Do kraja projekta (oktobar) tribine i radionice programa „Prevencija nasilja i zlostavljanja dece putem novih informacionih tehnologija“ biće održane i u srednjim školama. Vrednost projekta je 374.000 dinara.
Nenad Tomašević, predsednik Opštinskog saveta za bezbednost je u ime članova Saveta rekao da je zadovoljan realizacijom projekta, odnosno radom tima za koordinaciju sprečavanja nasilja u osnovnim školama i koordinatorke. Tomašević je podsetio da su se članovi Opštinskog saveta za bezbednost prošle godine odrekli naknada za rad u korist ovog projekta, a tako je i u ovoj godini.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija