Gimnazija Bečej: E-dnevnik u upotrebi od 5. februara

  09 februar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Gimnaziji Bečej 5. februara je počelo korišćenje e-dnevnika, u cilju digitalizacije škola je od nadležnog pokrajinskog sekretarijata dobila 33 tablet računara koji će, zasad, biti korišćeni za digitalno testiranje đaka, a od sledeće školske godine planira se uvođenje novog smera za učenike s posebnim talentima za računarstvo i informatiku na srpskom jeziku i upravo je u toku postupak verifikacije tog, novog smera, saopštio je direktor Gimnazije Miodrag Basarić na oglednom času u školi.

Inače, novi smer može da bude otvoren ukoliko prijemni ispit položi najmanje 15 učenika, a taj smer u Vojvodini za sada postoji samo u dve gimnazije.
Što se korišćenja 33 tableta tiče, pošto je ta količina pomagala dovoljna samo za jedan razred, oprema će zasad biti korišćena za testiranje dece, na taj način što profesori sastavljaju prilagođena pitanja po PISA modelu. Način testiranja prikazan je i novinarima, a interesantno je i veoma korisno to što se u zadacima traže odgovori koji se tiču situacije iz života, a to umnogome utiče na problemsko razmišljanje dece i na realnu primenu naučenog. Takvim načinom rada/testiranja profesori će steći uvid u znanje dece, imaće, zatim, informacije i o tome koje su to oblasti iz predmeta koje učenici teže savladaju itd. Pojednostavljeno, takav način rada može da se uporedi sa Montesori metodom učenja dece mlađeg uzrasta, jer je usmeren ka rešavanju stvarnih životnih situacija.
U vezi sa uvođenjem e-dnevnika u Gimnaziji je saopšteno da njena primena počinje naredne nedelje, a to bi trebalo da se desi i u Ekonomsko-trgovinskoj školi i u OŠ „Šamu Mihalj“ u Bečeju. Do kraja školske godine nastavnici bi trebalo da istovremeno vode papirni  i elektronski dnevnik, a od 1. septembra papirni dnevnici više se neće upotrebljavati.
E-dnevnik će omogućiti nastavnicima, razrednim starešinama i  direktorima škola da na brz, jednostavan i pouzdan način vode evidenciju o učenicima. Pruža kompletan uvid u napredak učenika, rad nastavnika i škola, kao i uvid u informacije u trenutku njihovog nastanka. E-dnevnik je urađen kao internet portal i osim običnog internet pregledača ne zahteva poseban softver, te se može koristiti na bilo kom računaru u školi koji je povezan na AMRES mrežu.
Kod nastavnika postoje izmene u odnosu na štampani dnevnik, oni mogu da vide samo svoje ocene, a ne i ocene iz drugih predmeta. E-dnevnik će jednom dnevno da pravi izveštaje o svakom detetu. Izveštaji će biti zaštićeni i pravo pristupa će imati samo roditelji sa odgovarajućom lozinkom. E-dnevnik bi trebalo da ima i sistem obaveštavanja roditelja o izostancima dece, itd. Kada sistem bude u potpunosti operativan, jednom dnevno će slati SMS poruke roditeljima u kome će se nalaziti ocene, izostanci (opravdani, neopravdani i neregulisani, napomene i pohvale).     

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija