Udruženja sindikata penzionera: Ili povraćaj ili Strazbur

  09 februar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Više od 40.000 penzionera u Srbiji je do sredine decembra prošle godine podnelo Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje zahtev za povraćaj penzija, a ako ne budu obeštećeni, žaliće se sudu za ljudska prava u Strazburu, izjavio je u decembru prošle godine za Betu predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Mihajlo Radović. Po nezvaničnim podacima, do kraja januara 2018. godine podneto je više od 80.000 zahteva.

Brojni bečejski penzioneri upravo podnose zahteve lokalnoj filijali Fonda PIO, jer smatraju da treba da traže povraćaj novca od novembra 2014. godine kada su im umanjene penzije.
Inače, penzioneri bi trebalo da podnose zahtev nadležnoj filijali Fonda za donošenje Uverenja o povraćaju zadržanih iznosa od penzije na osnovu Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i izdavanje Potvrde o isplati penzije od 1.11.2014. godine do dana podnošenja zahteva. Penzionerima se savetuje da zahtev predaju u dva primerka s tim da jedan s overenim prijemom zadrže i koriste u eventualnom pokretanju sudske parnice za vraćanje penzija. Zahtevom sprečavaju zastarevanje potraživanja i dobijaju više vremena za odluku o izboru advokata za eventualno pokretanje sudske parnice u periodu do tri godine.
Udruženje sindikata penzionera Srbije zahteva i usklađivanje penzija s rastom inflacije i bruto domaćeg proizvoda od 2014. godine, kada je donet zakon kojim su umanjene penzije zbog fiskalne konsolidacije.
„Oko 740.000 ljudi je neposredno oštećeno umanjenjem penzija, ali svi ostali penzioneri su oštećeni jer u poslednje tri godine nije bilo usklađivanja penzija dva puta godišnje, što je velika diskriminacija prema tim ljudima“, rekao je predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija