Živimo jedni s drugima, a ne jedni pored drugih: „Čuvarkuća“ u Bačkom Petrovom Selu

  25 maj 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prva manifestacija programa „Čuvarkuća“ biće održana sutra, 26. maja, u Bačkom Petrovom Selu od 10 do 17 časova.

Cilj programa čiji su organizatori KUD „Branko T. Radičević“ iz Radičevića i opština Bečej, je da se očuva i unapredi multikulturna baština Vojvodine, to jest, kako kaže moto programa: da živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih.

Radi se o dvoipogodišnjem projektu koji finansira Evropska unija, čiji je nosilac Fondacija 021 iz Novog Sada, projekat se ostvaruje od januara 2018. do juna 2020. godine, a jedan od partnera projekta je kulturno-umetničko udruženje iz Radičevića. Svakom selu učesniku pripada 3.000 evra za manifestaciju, saopštili su predstavnici organizatora „Čuvarkuće“, predsednik Saveta Mesne zajednice Radičević Igor Brać, predstavnice KUD „Branko T. Radičević“ i članice projektnog tima Branka Cvejanov i Aleksandra Rajić i sekretarka Mesne zajednice Bačko Petrovo Selo Magdolna Pece na konferencije za novinare uoči manifestacije.

Rečeno je da je cilj jednodnevnog programa da unapredi razumevanje i saradnju nacionalnih i verskih zajednica na teritoriji Vojvodine. U tom cilju se u Bačkom Petrovom Selu organizuju razni kulturno-umetnički i edukativni programi na nekoliko lokacija, kao što su izložba slika i rukotvorina, proizvoda domaće radinosti, recimo, razni kolači, štrudle, biće nastupa i kulturno-umetničkih društava, programi za decu, sportska takmičenja za odrasle i takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša, ali je najavljeno i predstavljanje lovaca i ribolovaca svojim specijalitetima.

„Čuvarkuća“ počinje u 10 časova u prostorijama Mesne zajednice izložbom slika nastalih na likovnoj koloniji održanoj na „Salašu 137“, gde su slikari stvarali o multikulturalnosti Vojvodine.
Početak kulturno-umetničkog programa planiran je za 12 časova na Strelištu 1, tamo će biti organizovana prodajna izložba rukotvorina i jela, a potom počinje takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša. U kulturno-umetničkom programu nastupiće društva iz sela i okoline, predškolci i đaci koji će predstaviti osobenosti mađarske, romske i srpske kulture.  

Animacijom dece baviće se članovi Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju iz Bečeja.

Fondacija 021 saopštila je da je cilj projekta, koji je na otvorenom konkursu za medije i nevladine organizacije dobio podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, da doprinese boljem poznavanju, razumevanju i saradnji ljudi sa ovih prostora, različitih nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica, radi stabilnosti i razvoja Vojvodine i Srbije. Glavna aktivnost „Čuvarkuće“ je promocija i saradnja 12 vojvođanskih mesta, po 4 iz Srema, Banata i Bačke, a centralna, promotivna svečanost, na kojoj će biti promovisani rezultati, biće organizovana u Novom Sadu.

Kakva je to biljka?

Čuvarkuća je, inače, višegodišnja biljka, koja opstaje svuda, na stenama, zidovima, krovovima i lako se održava. Postoji verovanje da čuva od groma, bolesti i veštica. Narodna imena čuvarkuće su još i pazikuća, vazdaživa, divlje smilje, žednjak.

„Ponosni na svoje različitosti, obraćamo posebnu pažnju na one ljude i zajednice koji nisu često vidljivi u medijima. Zajedno sa partnerima na projektu, nevladinim organizacijama, CeSER Ruma (Srem), Centar za razvoj civilnog društva Zrenjanin (Banat) i KUD „Branko T. Radičević“ iz Bečeja (Bačka), organizujemo edukativne, kulturne i zabavne aktivnosti“, saopštila je Fondacija
021.                              

B.M.


Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija