Promena vlasnika u „Viktorija grupi“: Kostić kupio kompaniju

  09 jul 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Srpski biznismen Miodrag Kostić kupio je „Viktorija grupu“, potvrđeno je za B92.net, navodi se u današnjim vestima B92.net.

Ta internet stranica piše da je „MK isplatila obaveze prema EBRD i delu bivšeg rukovodstva. Prema našim saznanjima, Kostićeva kompanija sada ima udeo od 67 odsto dok dosadašnji većinski vlasnici ’Viktorija grupe’ Milija Babović i Nandi zadržavaju paket akcija od 16,5 odsto. ’Viktorija grupa’ godišnje izveze robu za 178 miliona evra. Ranije je kompanija imala brz i snažan rast, ali je pre nekoliko godina ušla u probleme sa bankarima. ’MK grupa’ je i ranije upućivala ponudu za kupovinu šabačke kompanije. ’Viktorija grupu’ su pre 16 godina osnovali Stanko Popović, Milija Babović i Zoran Mitrović, ali tokom prethodnih godina kompanija se širila, menjala je i sedište i suvlasnike. Vlasničke udele stekli su, u međuvremenu, i EBRD (21,35 odsto) i Apsara limitid sa Kipra (11 odsto), dok po 22,55 odsto udela imaju Zoran Mitrović i Milija Babović. Preostalih 22,55 odsto ’Viktorija grupa’ je pre nekoliko godina otkupila od Stanka Popovića, pa je sama kompanija postala vlasnik njegovih akcija.

Šta je „Viktorija grupa“?

Akcionarsko društvo „Viktorija grupa“ osnovano je 2001. godine. U okviru grupacije posluje deset kompanija članica, povezanih u poslovni sistem: „Sojaprotein“ a.d. Bečej, „Victoriaoil“ a.d. Šid, „Victoria Logistic“ d.o.o. Novi Sad, „Fertil“ d.o.o. Bačka Palanka, Veterinarski zavod Subotica a.d, SP Laboratorija a.d. Bečej, Luka Bačka Palanka d.o.o, „Riboteks“ d.o.o., Ljubovija, „Victoria Phosphate“ d.o.o. Beograd i „Victoria Starch“ d.o.o. Zrenjanin.

Upućeni kažu da je kompanija zapala u probleme u poslovanju zbog nemogućnosti da povrati ili čak i da pokrene neke od svojih investicija, što ju je onda dovelo u situaciju da firme u njenom sastavu, poput Sojaproteina koji je jedinstven po tome što jedini proizvodi genetski nemodifikovanu soju u Evropi, opterećene visokim troškovima kamata, počnu da posluju sa gubicima, umesto sa profitom“.

Istu vest su danas, do 10.30 časova, objavili i Blic, Večernje novosti i Nova ekonomija.

Priredio B.M. (Izvor: B92.net)
 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija