Uskoro savremena autobuska stajališta u opštini: Solarne „čekaonice“ u Bečeju i Bačkom Gradištu

  10 jul 2018
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Na teritoriji opštine Bečej uskoro bi trebalo da budu izgrađena savremena autobuska stajališta, dva u Bačkom Gradištu i dva u Bečeju.

Sklanjanje starih i izgradnja novih stajališta predviđeno je na dve lokacije u Bačkom Gradištu i u Prvomajskoj ulici i kod nekadašnje železničke stanice u Bečeju.

Opština Bečej je 11. juna raspisala javnu nabavku radova male vrednosti za rekonstrukciju autobuskih stajališta u opštini Bečej. Rok za dostavljanje ponuda bio je 20. jun, ali je produžen do 22. juna.
Prema informacijama kojima raspolažemo, najpovoljniji ponuđač je izabran, a ugovor s njim trebalo bi da bude potpisan za desetak dana.

Inače, nova autobuska stajališta finansira pokrajina i trebalo bi da budu izgrađena solarna. Ukupna vrednost projekta je oko 3,5 miliona dinara.

Solarno autobusko stajalište (SAS) treba da se sastoji od noseće konstrukcije izrađene od pocinkovanog čelika i nadstrešnice, potrebno je da konstrukcija ima predviđene nosače za LED rasvetu, oznaku stajališta i vitrine za prikaz informacija, a dimenzije će biti 4.500x2.920x1.800 mm, predviđene su i klupe sa naslonom dužine 2.350 mm, kante za smeće, sistem fotonaponskih panela, regulator punjenja, invertor, akumulatorske baterije, centralna upravljačka jedinica za kontrolu i upravljanje komponentama sistema, sistem video nadzora, upravljački sistem autobuskog stajališta sa GSM komunikacijom, LED svetiljke sa senzorom pokreta, priključnica za punjače mobilnih telefona, Wi-Fi sistem, sistem za automatski poziv pri vandalskom ponašanju i sistem za pozivu u pomoć (taster).

Pored navedenih osnovnih elemenata, moguća je ugradnja i LED displeja na kome će biti prikazivane informacije položaja autobusa koji saobraćaju na predmetnom stajalištu, reklamne svetleće vitrine, sistem za automatski dojavu kada je kanta za smeće puna i drugi sistemi praćenja i informisanja na displeju ili mobilnoj aplikaciji itd.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija