Donacija Fondacije Marina Kovačev bečejskom Domu zdravlja: „Tiha soba“ i ultrazvuk za 12.000 evra

  21 avgust 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Porodica pre nekoliko meseci preminule mlade bečejske novinarke Marine Kovačev danas je donirala Domu zdravlja kabinu za merenje  sluha („tiha soba“) i prenosivi ultrazvučni aparat za potrebe Hitne službe u vrednosti od oko 12.000 evra.

Pored toga, jedna specijalistička firma, kada je saznala za donaciju porodice Marine Kovačev, odlučila je da donira Domu zdravlja najsavremeniji tonalni audiometar.
Primopredaja aparata upriličena je u Domu zdravlja Bečej, a tom prilikom su se i predsednik opštine Dragan Tošić i direktorka zdravstvene ustanove Kosana Nešić zahvalili porodici Marine Kovačev.

Srž njihovog čina je formulisala upravo Nešić: „Meni kao direktoru  ostaje  ta čast da se sa puno pijeteta od srca zahvalim u ime zaposlenih u Domu zdravlja Bečej  i korisnika usluga Doma zdravlja Bečej porodici  Marine Kovačev što su dobrotu  ljudi usmerenu prema njima u trenucima neizmernog bola i svog teškog gubitka  preusmerili u neprolaznu vrednost na dobrobit celokupne zajednice“.

Majka Marine Kovačev Svetlana Bošković istakla je da je motiv da se iz Fondacije Marina Kovačev kupe dva aparata za Dom zdravlja u Bečeju bila u suštini to što je Marina iz Bečeja i na neki način je njeno lečenje započelo iz Doma zdravlja u Bečeju. „Smatrali smo da bi sredstva prikupljena za njeno dalje lečenje, kad je ona već bila u bolnici u Turskoj, na neki način bi trebalo da ostanu u opštini Bečej, najširoj populaciji. Dakle, ne da pomažemo konkretne slučajeve nekim sumama koje ne mogu da u krajnjoj liniji bitno da promene stanje pojedinih pacijenata, a i smatrali smo da nije na nama da odlučimo koga ćemo pomoći a koga ne, te smo odlučili da je najbolji put da se obratimo Domu zdravlja u Bečeju i da menadžment Doma zdravlja sa svojim specijalističkim službama izabere koji su to aparati koji bi mogli  da doprinesu tome da se ukupno zdravlje naših sugrađana što je moguće bolje kontroliše, da se eventualni zdravstveni problemi što pre otkriju i da se na neki način pomogne najvećem broju pacijenata.“

Bošković je istakla da je pomoć za Marinino lečenje u Turskoj prikupljena za manje od 10 dana. Otprilike još toliko novca ostalo je na podračunima na kojima se skupljala pomoć za lečenje bolesne devojke koliko je potrošeno za kupovinu aparata za Dom zdravlja i njena porodica će se potruditi da, kada im se nevladine organizacije obrate projektima, u zavisnosti od njihove vrednosti, među njima i lokalna omladinska organizacija, im pomogne. „Smatrali smo, pošto je ona bila jedan od osnivača Bečejskog udruženja mladih i učestvovala je u velikom broju humanitarnih akcija i različitih akcija vezanih za omladinu, da bismo trebali mi i te projekte da podržimo“, rekla je Bošković.
Porodica Marine Kovačev će obezbediti i novac za novinarsku nagradu koju je uspostavila Novosadska novinarska škola za mlade novinare iz Srbije i koja nosi Marinino ime. Konkurs za nagradu će uskoro biti raspisan.

K.D.F.
Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 24. avgusta

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija