Na sednici Skupštine opštine: Rasprave o budžetu, Vodokanalu, sportskom centru i ostavke

  11 septembar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Izveštaj o trošenju novca iz opštinske kase od početka godine do 30. juna usvojen je glasovima većine odbornika od prisutnih 29 (ukupno ih je 36) nakon rasprave predstavnice opozicione odborničke grupe „Samo lokalno“ Svetlane Dinić i predsednika opštine Dragana Tošića (SNS) na jučerašnjoj sednici Skupštine opštine.

Dinić je rekla da su neki od troškova mnogo viši od planiranih iznosa za pola godine, kao što su troškovi za ujede pasa, za informisanje, zatim energetski troškovi, a s druge strane, istakla je odbornica, trebalo bi da se obrati pažnja na pad prihoda od poreza na zarade, te je dodala da smatra da je opštinski budžet nerealno planiran. Predsednik opštine Dragan Tošić je objasnio da su ukupno planirani prihodi u prvoj polovini godine 50 procenata – kod pojedinih prihoda ostvarenje je veće, kod drugih manje, ali zbirno je reč od 50 odsto –, kako i treba da bude, te je dodao da je budžetski deficit od oko 14 odsto nastao iz razloga što lokalna samouprava ostvaruje zajednička ulaganja s višim nivoima vlasti, a u tim projektima mora da se obezbedi opštinski udeo od 20 do 30-40 procenata.

U izveštaju o trošenju novca iz opštinske kase piše da su ukupni rashodi i izdaci u tom periodu bili 578,3 miliona dinara, a da su ukupni prihodi i primanja 491,8 miliona dinara, a zajedno s prenetim sredstvima iz 2017. godine (214,2 miliona) i korigovani za povraćaj novca raznim nivoima vlasti bili 705,5 miliona dinara. Razlika prihoda i rashoda je 127,2 miliona.
Stalna budžetska rezerva za 2018. godinu, 4 miliona dinara, u prvoj polovini godine nije trošena, a tekuća jeste i to 10,9 miliona dinara. Najviše novca, 8,1 milion dinara, obezbeđeno je za zamenu krovne konstrukcije sportskog centra.

Što se donacija tiče, u izveštaju o izvršenju budžeta u prvoj polovini godine se navodi da u tom periodu budžet opštine (budžetski račun) nije primio donacije.
Budžetski i fiskalni deficit je 68,3 miliona dinara, to jest 14,06 odsto tekućih prihoda u prvoj polovini godine. U prvoj polovini godine potrošeno je 15,1 milion dinara prenetih sredstava dobijenih od viših nivoa vlasti i 97,1 milion prenetih sopstvenih sredstava.

Stanje na budžetskom  računu 30. juna bilo je 127,2 miliona dinara, a sve obaveze se izmiruju u roku, piše u izveštaju o trošenju novca iz lokalne kase.
U raspravi o izveštaju o poslovanju sportskog centra „Đorđe Predin Badža“ i JP Vodokanal prošle godine na primedbe i pitanja odbornika „Samo lokalno“ Milana Bokuna odgovarali su direktori ustanove i preduzeća Dejan Stanojev i Zoran Grbić, kao i predsednik opštine.

Inače, odbornička većina je dala saglasnost na to da neto gubitak Vodokanala u iznosu od 10,2 miliona dinara, po finansijskom izveštaju za prošlu godinu, ostane nepokriven.
Bečejski poslanici dali su saglasnost i na to da se pokrene postupak prodaje građevinskog zemljišta u javnoj svojini opštine Bečej (parcela 7929/11, površine oko 2 ha, 52 a), a početna cena je 12,6 miliona dinara, to jest 503,3 dinara po kvadratnom metru, kao i na predlog raspisivanja oglasa za prikupljanje ponuda u cilju prodaje zemljišta.

Za kupovinu te parcele je, po rečima predsednika opštine Dragana Tošića, zainteresovana „Norman grupa“ iz Italije, a u fabrici tekstila čija se izgradnja po tvrdnji Tošića očekuje u aprilu 2019. godine, trebalo bi da bude zaposleno 270 ljudi, više od 240 žena, a to je, rekao je predsednik opštine, u skladu sa akcionim planom za rodnu ravnopravnost koji bi uskoro trebalo biti usvojen na sednici bečejskog parlamenta, a u kom se pokazuje da je broj zaposlenih žena manji od zaposlenih muškaraca na teritoriji opštine.

Na sednici Skupštine opštine usvojeno je niz odluka o izmenama ranije donetih odluka, kao što su odluke o postavljanju i uklanjanju montažnih objekata privremenog karaktera, o pijacama na teritoriji opštine, o javnoj atmosferskoj kanalizaciji, o dimničarskim uslugama, o radnom vremenu ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata, a stavljena je van snage i odluka o komunalnoj inspekciji.
Izmenjen je Poseban program korišćenja sredstava iz budžeta opštine za JP Komunalac u 2018. godini, a potom su razrešeni i imenovani novi članovi u školskim odborima i u upravnom odboru dečjeg vrtića.

Prihvaćena je ostavka sekretarke Skupštine opštine Mirjane Namačinski, koja je postavljena na tu funkciju krajem novembra 2016. godine. Na jučerašnjoj sednici nije bilo reči o tome ko će biti novi sekretar Skupštine opštine, a poslove tehničke sekretarke bečejskog parlamenta na toj sednici obavljala je Marija Vignjević.

Dnevni red sednice je dopunjen s dve tačke: jedna je odluka o donošenju Plana detaljne regulacije kotlarnice na biomasu (projekat JP Toplana), a druga ostavka predsednika upravnog odbora Turističke organizacije opštine Bečej Nemanje Karapandžića, koji bi, prema nezvaničnim informacijama novinara Bečejskog mozaika, na čelu te organizacije trebao da zameni sadašnjeg v.d. direktora Jovana Ječanskog, čiji je mandat najviše godinu dana. Pre Ječanskog v.d. direktora Turističke organizacije bio je Goran Sadžakov.

K.D.F.
(Opširan izveštaj o diskusijama na sednici lokalnog parlamenta čitajte u narednom štampanom izdanju Bečejskog mozaika)


Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija