„Potisje“ uvodi primarnu selekciju otpada: Razdvajanje smeća od 19. septembra u I mesnoj zajednici

  11 septembar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Primarna selekcija otpada u režiji komunalnog preduzeća „Potisje“ biće započeta 19. septembra, najpre na teritoriji I mesne zajednice u Bečeju i potom će, mesec po mesec, taj proces biti proširen na teritoriju cele opštine, saopštila je novinarima referentkinja za ekologiju u „Potisju“ Bojana Radaković.

Novi sistem upravljanja otpadom podrazumeva primarnu separaciju otpada, to jest razdvajanje otpada na mestu nastanka. „Svako domaćinstvo će ubuduće razdvajati svoj otpad u zavisnosti od kategorije. Postojaće džak od 120 litara u koji će građani odlagati PET, papir, karton, plastiku, aluminijum i staklo, a u kantu u koju su dosad odlagali sav otpad, prikupljati samo mokri – baštenski otpad, sav kućni otpad i sve ostalo, što nije predviđeno za reciklažu“, rekla je Radaković.

Dodala je da se sistem primarne separacije uvodi zbog zaštite životne sredine i zbog zakonske regulative koja nalaže komunalnim preduzećima da usklade poslovanje s propisima.
Zasad će građani smeće koje će biti reciklirano, prikupljati u džakovima, a potom, nadaju se u „Potisju“, će svakom domaćinstvu uspeti da obezbede adekvatnu kantu za primarnu selekciju otpada, međutim, nije precizirano kada bi to moglo da bude.

Stanari kolektivnih stambenih zgrada će sekundarne sirovine odlagati u kontejnere koje će biti označeni, reč je o kontejnerima žute boje koje će imati nalepnicu sa oznakama sirovina koje se odlažu u njih, a u kontejnere u koje su do sada bacali sve, stavljati samo mokri otpad.

U narednom periodu će svako domaćinstvo dobiti obaveštenje o najvažnijim podacima o primarnoj selekciji otpada i o datumima o tome kada treba da iznesu ispred domaćinstava džak napunjen sekundarnim sirovinama.
Uvođenje primarne separacije se planira u fazama, od 19. septembra počinje u I Mesnoj zajednici, jer je reč o centru grada. Nakon mesec dana sledi II mesna, zajednica, za još mesec dana III mesna zajednica i tako dalje.
Džakovi za primarnu selekciju otpada domaćinstva će dobiti besplatno, u prvoj fazi posla, u I mesnoj zajednici biće podeljeno oko 5.000 džakova i biće odneseni dvonedeljno ili kada budu napunjeni. Prilikom odnošenja džakova, domaćinstva će dobiti nove. Kućno smeće će „Potisje“, kao i do sada, odnositi svake nedelje.

Komunalno preduzeće je za potrebe primarne selekcije otpada kupilo 40.000 džakova, 30 kontejnera i 10 običnih kanti za smeće za oko 1,5 miliona dinara.  
Sekundarna separacija otpada biće organizovana na smetlištu „Botra“ i taj posao će da rade osobe koje su zaposlene u sklopu projekta „Inicijativa za inkluziju“.

Radaković je na pitanje novinara o tome zašto neće biti obezbeđeno više džakova i kontejnera, kako bi građani odmah razdvajali sirovine po vrstama, odgovorila da su razlozi finansijske prirode. Ona je apelovala na građane, koji na licu mesta – ispred domaćinstava i zgrada – uzimaju flaše, plastiku i ostalo smeće koje se može reciklirati iz kanti za smeće, da to ne čine ubuduće, jer to smeće pripada komunalnom preduzeću „Potisje“.
Selekcija smeća trebalo bi da značajno smanji troškove odnošenja otpada na regionalnu deponiju, jer će opštine, po propisima, nakon zatvaranja sanitarnih smetlišta, uskoro morati da odlažu „svoje“ smeće na regionalne deponije.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija