Izložba Slobodana Maleševa: Svaka fotografija je oplemenila njegov život

  13 septembar 2018
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Humanitarna izložba 120 fotografija Slobodana Maleševa otvorena je juče u Galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta u prisustvu mnogobrojnih „protagonista“ i njihove rodbine s prikazanih slika u crno-beloj tehnici i u boji.

Portreti, fotografije socijalne tematike, ali i slike iz privatnog života fotografa izazvali su i suze posetilaca, pre svega one na kojima je ovekovečeno zajedničko lečenje pokojne novinarke Marine Kovačev iz Bečeja i Slobodana Maleševa.

U ime organizatora postavke fotografija, predstavnik Kancelarije za mlade Dane Mandić rekao je da izložba predstavlja umetnički opus Maleševa i da svaka slika priča priču. „Bobica fotoaparatom koji za njega ne predstavlja niti predmet, niti oruđe, godinama i decenijama je beležio lica, dešavanja, događaje, trenutke mnogih Bečejaca i upravo zbog te njegove specifične energije i iskrenog entuzijazma ovo oko vas nisu samo fotografije, već trag i dokument u životima mnogih od nas. Na fotografijama možete da vidite koliko je Bobica veliki fotograf, veliki umetnik, ali ako smo svesni činjenice da je ovo humanitarna izložba, da će Bobica svojim fotografijama pomoći troje mladih Bečejaca, moramo da vidimo koliko je on pre svega veliki čovek. Neko će reći da autor fotografija danas nije prisutan sa nama, ali on jeste prisutan kroz svoje najbolje, najlepše, najveselije umetničko delo koje nije stvoreno fotoaparatom, nego čistom, iskrenom ljubavlju – njegove ćerke“, rekao je Mandić.

Izložbu je svečano otvorila ćerka Slobodana Maleševa, Nina Malešev, koja je osim rečima zahvalnosti organizatorima i posetiocima, rekla da, kako joj je tata rekao, „svaka fotografija je na neki način oplemenila njegov život, budila lepu emociju i ostalo u sećanju na poseban način. Želim da se zahvalim u njegovo i moje ime i ljudima koji će kupiti fotografije i majice i na taj način pomoći da se dalje leče i rehabilituju Ivana, Erik i Ivan, kao što su dobri ljudi pomogli mom tati u njegovim i našim teškim danima njegovog oporavka“.

Izložba fotografija biće otvorena do 22. septembra, a fotografije se mogu kupiti po početnoj ceni od 1.000 dinara, prednost u kupovini imaće oni koji se na njima nalaze. Pored toga, mogu se kupiti i majice s potpisom Maleševa, a prihod od prodatih fotografija i majica, kao i dobrovoljni prilozi biće usmereni za nastavak lečenja i podršku Ivani Ćurčić, Ivanu Filipčevu i Eriku Kalmaru iz Bečeja.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija