Odštampajte ovu stranicu

Uspešan „Gastro fest“ u Spomen kući „Tan“: Pijaca tradicionalnih jela i pića

  10 oktobar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Drugi po redu festival gastronomije „Gastro fest“ su u nedelju, 7. oktobra, posetili brojni građani, te će manifestacija verovatno postati tradicionalna.

„Gastro fest“, koji je u Spomen kući „Tan“ organizovao Omladinski pokret „Braća Tan“ otvoren je u 9 ujutro i program je započet takmičenjem srednjoškolaca iz tri srednje škole, iz Subotice, Sombora i iz Ekonomsko-trgovinske škole iz Bečeja u pripremanju davno zaboravljenih jela na tradicionalan način. Jedna ekipa je, recimo, pripremila sarmu na starinski način, koristeći samo tradicionalne začine, u ogromnom kazanu.

Posetioci festivala imali su priliku da probaju i šaran na rašljama u „aranžmanu“ kuvara sa „Ribnjaka“ – za pripremu šarana na rašljama tradicionalno se koristila samo so, ali danas ljudi stavljaju i malo ulja i paprike – ali i specijalitete restorana iz okoline.
Na štandovima postavljenim u dvorištu spomen kuće nudilo se liker od maline, domaće vino i rakija, zanatsko pivo, ajvar, med, kremovi od kikirikija i lešnika, ručni radovi, hleb pečen na starinski način, sir, domaće pogačice i integralne grickalice, kolači, ulje, hrana pripremljena u hlebu, pesto od spanaća, projice, čili…

Građani iz Bečeja i okoline mogli su da probaju i tradicionalno pripremljen nedeljni ručak za 200 dinara po porciji, a za to vreme su ih zabavljali muzičari.
Za decu su pripremljene interesantne radionice, mališani su pravili umetnička dela od suvog testa i ukrašavali medene kolače u obliku srca.

Cilj „Gastro festa“ je promocija lokalnih gastronomskih vrednosti i oživljavanje zaboravljenih jela i kuvarskih običaja.

B.M. (Fotografija: Spomen kuća „Tan“)