Zamenik ambasadora Švedske u subotu u Bečeju: Uspostavljanje saradnje sa ustanovama kulture

  01 novembar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zamenik ambasadora Švedske Joakim Vern će u subotu (3. novembra) sastati sa predsednikom opštine Draganom Tošićem i njegovim saradnicima i sa direktorom Gradskog pozorišta Zdravkom Petrovićem.

Tema razgovora biće mogućnosti uspostavlјanja saradnje Ambasade Švedske i Agencije za međunarodnu saradnju SIDA sa ustanovama kulture i organizacijama mladih na teritoriji opštine, kao i u vezi saradnje u oblastima rodne ravnopravnosti, ženskog preduzetništva i zaštite životne sredine.

Tog dana će biti održana i tribina „Uticaj kulture na svest o ravnopravnosti žena“ u Kreativnom centru Gradskog pozorišta, s početkom u 17 časova. Tribinu organizuju Ambasada Švedske u Beogradu i Gradsko pozorište, a u razgovoru učestvuju Joakim Vern, Ana Tomović, rediteljka iz Beograda, rediteljka predstave „Scene iz bračnog života“ Ingmara Bergmana, Milena Bogavac, dramaturškinja, spisateljica i aktivistkinja iz Beograda, dr Žarka Svirčev, naučna saradnica Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, autorka monografije o Dragi Dejanović, „prvoj srpskoj feministkinji“, a moderator je dr Zdravko Petrović, direktor Gradskog pozorišta.

Na tribini će se govoriti o emancipatorskoj ulozi kulture i obrazovanja u vezi sa ravnopravnošću žena: pre svega istorijski, kroz priču o začecima srpskog feminizma, koji su vezani upravo za Bečej i Dragu Dejanović, zatim iz perspektive kritičkog posmatranja i tumačenja ženskih likova u Bergmanovim filmskim i pozorišnim ostvarenjima, kao i kroz prizmu pozorišnog i društvenog aktivizma u Srbiji.

Premijera predstave „Scene iz bračnog života“ Ingmara Bergmana, povodom 100 godina od rođenja najvećeg švedskog reditelja, koja je realizovana u saradnji sa Ambasadom Švedske u Beogradu i produkcijskom kućom „Red, rad i disciplina“ iz Beograda, počinje u 20 časova u pozorišnoj sali.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija