Vakcinu protiv gripa za pet dana primilo 558 ljudi: Dom zdravlja traži dodatne količine

  05 novembar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Domu zdravlja Bečej je za prvih pet dana vakcinacije protiv sezonskog gripa od dobijenih 800 doza potrošeno 558, tu se računaju i zaposlenih i stanovnici Gerontološkog centra – toj ustanovi je obezbeđeno traženih 70 doza.

Do 26. oktobra je 353 građana primilo vakcinu, od toga njih 218 koji su stariji od 65 godina.

Iz Doma zdravlja je saopšteno da je više od 60 odsto, to jest 135 zaposlenih, zdravstvene ustanove primilo vakcinu do 26. oktobra, neki su imali kontraindikacije, a oni koji su bili bolesni trebalo je da se vakcinišu tokom ove nedelje.
Do kraja prošle sedmice u Domu zdravlja je ostalo 242 doze vakcine, a od toga za zaposlene u zdravstvenoj ustanovi bilo je potrebno 70, jer su zaposleni u zdravstvenim ustanovama od ove godine prema Zakonu o imunizaciji obavezni da prime vakcinu protiv sezonskog gripa, uvažavajući kontraindikacije, a to znači da je za građane ostalo još samo 172 doze.

U Domu zdravlja su rekli da će se obratiti  Institutu za javno zdravlje Vojvodine da obezbedi  dodatne količine vakcina za Bečej.

Podsetimo da je vakcinacija protiv sezonskog gripa u Domu zdravlja počela 22. oktobra, da prednost prilikom vakcinacije imaju hronični bolesnici i građani stariji od 65 godina. Svi zainteresovani treba da se jave svom izabranom lekaru.
Institut za javno zdravlje Vojvodine je objavio da vakcina, u skladu sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisferu, sadrži cirkulišuće varijante virusa gripa A (H1N1), A (H3N2) i tipa B. Institutu je isporučeno 18.600 doza, u skladu sa iskazanim potrebama domova zdravlja na teritoriji Južnobačkog okruga.

Zbog činjenice da se zaštitna antitela protiv gripa stvaraju nakon dve nedelje, vakcinacija protiv gripa se preporučuje u preepidemijskom periodu (u oktobru i novembru).

B.M. (Foto: pixabay.com)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija