Zimska čuda - sneg i u januaru: Snežne ulice, padovi, nesreće

  23 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sneg uzrokuje mnoge probleme širom Srbije, pa i u Bečeju – od saobraćajnih nezgoda do pada građana na ulicama zbog neočišćenog ili zaostalog snega i leda.

Na teritoriji opštine Bečej zimska služba čisti ukupno 63,8 kilometara ulica i puteva prvog, drugog i trećeg prioriteta, te su ulice koje nisu na listi prioriteta čak i desetak dana nakon prvog snega 2018. godine – 13. decembra je počeo da pada sneg – bile teško prohodne i zaleđene.

Drugi ozbiljniji sneg u toku zime počeo je da pada uoči pravoslavnog Badnjeg dana, 5. januara, a situacija je bila ista kao i prethodni put: mnogo je neočišćenih ulica, u kojima, uprkos tome što nisu na listi prvog, drugog i trećeg prioriteta, žive poreski obveznici, koji, kada se sneg zaledi, veoma teško hodaju i saobraćaju vozilima.

Osim ulica i puteva koji su u nadležnosti zimske službe – posao obavlja „Ekogradnja“ iz Zrenjanina, koja se jedina prijavila u postupku javne nabavke koju je prošle godine raspisalo JP Komunalac – i trotoari su teško prohodni, na mnogim mestima su neočišćeni, a i po tome se vidi koliko je građana privremeno ili za stalno otišlo iz Bečeja i/ili da u tim kućama žive stari ljudi koji nisu u mogućnosti da lopataju sneg.

Ipak, „na snazi je“ obaveza čišćenja snega na trotoarima. Naime, Odsek za inspekcijski nadzor na zvaničnoj internet stranici lokalne samouprave obavestio je građane da moraju da čiste sneg ispred svojih objekata, jer će u suprotnom biti kažnjeni.
Navodi se da se po opštinskoj Odluci o održavanju čistoće „o čišćenju snega i leda sa trotoara ispred stambenih zgrada i posipanju trotoara odgovarajućim materijalom u slučaju poledice staraju se zemljišno-knjižni ili van zemljišno-knjižni vlasnici, zakupci i korisnici stanova i individualnih stambenih objekata.

Preduzeća, ustanove, druga pravna lica i preduzetnici dužni su da očiste sneg i led sa prilaznih puteva i staza koje koriste i da ih posipaju odgovarajućim materijalom u slučaju poledice i to počev od kolovoza pa do objekata kojima ti prilazni putevi služe. Korisnici poslovnih prostorija i objekata dužni su da očiste sneg i led i da posipaju trotoar odgovarajućim materijalom u slučaju poledice ispred svojih poslovnih prostorija i objekata“.

U obaveštenju piše da komunalna inspekcija nadzire da li građani i pravna lice čiste sneg ispred svojih objekata.
S druge strane, krajem 2018. godine Komunalac je saopštio da građani ne treba da plaćaju parkiranje na parking mestima dok ih ne očiste. „Odokativno“ se moglo proceniti da sneg sa parking mesta nije bio očišćen – dok se nije otopio.

Sneg i poledica su od sredine decembra prošle godine uzrokovali brojne saobraćajne nezgode i lomove ruku i nogu.
Naime, za jedan dan, za nekoliko sati su se desile četiri saobraćajne nezgode, bez težih posledica po putnike, a za samo pola dana su dve osobe bile teže ozleđene prilikom pada na ulici: jedna je slomila kuk, a druga ruku.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija