Komunalno preduzeće „Potisje“: Kamion na lizing za 145.000 evra

  22 mart 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Komunalno preduzeće „Potisje“ od juče ima još jedan kamion za odnošenje smeća, zapremnine 18 kubika.

Prilikom primopredaje ključeva kamiona između predstavnika dobavljača, firme „West Truck“ i „Potisja“, rečeno je da je komunalno preduzeće novo vozilo nabavilo na petogodišnji lizing i da kamion marke „Iveco“ vredi 145.000 evra (bez PDV-a).
Ovo je treći kamion koji je „Potisje“ nabavilo od 2015. godine, dva su na lizing kupljena iz sopstvenih sredstava firme, a jedna je bila donacija GIZ u projektu inkluzije marginalizovanih grupa građana.

Za narednu godinu planirana je kupovina još jednog kamiona i time bi komunalno preduzeće imalo optimalne uslove za rad.
Sa sadašnja tri kamiona umnogome je olakšan posao odnošenja smeća iz domaćinstava na teritoriji opštine, naime, ne može da se desi, kao ranijih godina, da nijedno vozilo nije u funkcionalnom stanju, te se odnošenje smeća obavlja i do ponoći, jer je, kako je rekao direktor „Potisja“ Zoltan Feješ, politika firme je da se nijednom građaninu ne ostavlja smeće ispred kuće.

Podsetimo da „Potisje“ mesečno plaća tri rate lizinga u ukupnom iznosu od 565.000 dinara, kreditna zaduženost (lizing) firme je manja od 10 odsto, a mesečni prihodi su oko 7,4 miliona dinara.
Feješ je novinarima saopštio da je od kraja 2015. godine, otkad je na funkciji direktora firme, pre svega u opremu, ali i u poboljšanje uslova rada na gradskom smetlištu „Botra“ uloženo 500.000 evra – od toga „Potisje“ 300.000 evra, a donacija GIZ-a je bila oko 200.000 evra za kupovinu prese za sekundarne sirovine, vage, viljuškara i kamiona.

„Potisje“ u narednom trogodišnjem ciklusu planira da unapredi primarnu selekciju otpada edukacijom građana i postavljanjem 1.100 kontejnera, a pokušava da obezbedi novac i za izgradnju transfer stanice kako bi značajno umanjilo količinu otpada koji će nakon konačnog zatvaranja „Botre“ biti otpremljen na regionalnu deponiju u Kikindi.
Na gradskom smetlištu se upravo postavljaju i montažni objekti za higijenske potrebe i odmor sakupljača sirovina.

Feješ je rekao da je u prvoj godini uvođenja primarne selekcije otpada u opštini u džakove za sekundarnu sirovinu domaćinstva u proseku stave oko 40 procenata tih sirovina, dok je ostatak takozvano vlažno smeće, koje bi trebalo da se baci u kante za otpatke.

Direktor „Potisja“ je rekao da „mi nastavljamo sa edukacijom građana i nećemo stati. Doći ćemo dotle da ćemo imati 90 odsto procenata sekundarnih sirovina u džakovima“.

Podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak pohvalila je nastojanja „Potisja“ da unapredi prikupljanje otpada i zaštitu životne sredine. „Štiteći životnu sredinu otuđivanjem otpada sa njegovog primarnog mesta nastanka selektovanjem i korišćenjem otpada kao sirovine, mi već postajemo jedno ozbiljno, civilizovano društvo“, rekla je Tabak.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija