Za Dan Bečeja 1. avgust: Dodeljene godišnje nagrade i najavljena nova ulaganja

  01 avgust 2019
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Na svečanoj sednici Skupštine opštine za Dan Bečeja danas su dodeljene godišnje nagrade opštine Bečej pojedincima i organizacijama. Među njima ima privrednika, sveštenika, vrtića, poslastičarnice.

Praznik opštine Bečej, 1. avgust je ustanovljen odlukom bečejskog parlamenta 18. februara 2009. godine. Naime, 1. avgusta 1774. godine drugim ukazom o privilegijama Marije Terezije potvrđene su privilegije Potiskog krunskog distrikta date srpskom stanovništvu i proširene i na nesrpsko stanovništvo.

U svečanim govorima zamenice predsednika Skupštine opštine Eržebet Kinke na srpskom i na mađarskom jeziku i predsednika opštine Dragana Tošića glavne teme su bile zajedništvo, tolerancija, suživot dveju nacija u opštini Bečej, ali i ostvarena ulaganja na teritoriji opštine u poslednjih 7 godina, kao i najave novih investicija, kao što je izgradnja degazatora na geotermalnoj bušotini, što bi moglo da „dovede“ ulagača za akvapark, ali i adaptacija škola „Sever Đurkić“ i „Bratstvo“ uz video prikaz dosadašnjih ulaganja.

Potom su godišnje nagrade, koje se dodeljuju organizacijama i građanima „za značajna ostvarenja u privredi, nauci, umetnosti, sportu i drugim oblastima, čija je delatnost, odnosno delo doprinelo privrednom i društvenom razvoju i ugledu opštine Bečej“, predsednik opštine Dragan Tošić i zamenica predsednika Skupštine opštine Eržebet Kinka dodelili Predškolskoj ustanovi „Labud Pejović“, iz oblasti obrazovanja (inicijativu su podneli roditelji) „za doprinos u unapređenju vaspitno-obrazovnog rada sa decom radi sticanje novih iskustava i učenja, koja utiču da svako dete maksimalno razvije svoje mogućnosti. Kao rezultat dugogodišnjeg rada, ustanova je ocenjena najvećom ocenom Tima za spoljašnje vrednovanje kvaliteta rada predškolskih ustanova“, piše u obrazloženju nagrade.

Priznanje je dobila i Tijana Grujić, akademska slikarka i profesorka, iz oblasti kulture i umetnosti (inicijativu je podnelo UG „Obrazovni impuls“), „za doprinos širenju kulture i umetnosti kroz učešće na javnim perfomansama i izložbama u Zagrebu, Njujorku, Kanu, Parizu, Briselu, kao i kvalitetnom pedagoškom radu sa decom u redovnoj nastavi. Takođe, kroz vannastavne aktivnosti zainteresovanu decu dodatno upoznaje sa slikarstvom i vajanjem i omogućuje njihovo slobodno likovno i kreativno izražavanje. Pokretač je i koordinator umetničke radionice i izložbe, sada već međunarodnog karaktera, u okviru manifestacije `Bečej noću`. Uporedo sa likovnim izražavanjem, radi i na dizajniranju unikatne odeće i aksesoara, sa printom njenih autentičnih slika“, piše o razlozima dodeljivanja priznanja.

Godišnju nagradu dobio je Roland Sabolčki, vlasnik „ Agro-land“ d.o.o. iz Bečeja, iz oblasti privrede (inicijativu su podneli udruženje „Petrovoselski ovan“ i udruženje poljoprivrednika iz Bečeja, a umesto njega priznanje je primio Robert Horvat), koji, kako se navodi, „svojim delima, postignućima doprinosi svakodnevnom, privrednom i društvenom razvoju i ugledu opštine Bečej. Uspešnim vođenjem kompanije, zalaganjem, trudom i radom, te ostvarivanjem ciljeva da stabilizuje poziciju firme na novim tržištima i postizanjem kontinuiranog rasta poslovnih rezultata, jedan je od vodećih preduzetnika koji čini da se za opštinu Bečej čuje u širem regionu. Kao društveno odgovorna ličnost pomogao je u realizaciji raznih manifestacija u organizaciji lokalne samouprave, nevladinih organizacija i kulturno-umetničkih društava“.

Obrazloženje za dodelu priznanja Robertu Fazekašu, preduzetniku iz Bečeja iz oblasti očuvanja prirode i zaštite životne sredine (inicijativu su podneli Igor Kiš, Eržebet Kinka, Viktor Molnar i Edit Silađi), glasi: „zbog svog dugogodišnjeg rada koji utiče da se  čuva od zaborava upotreba trske, kao prirodnog i ekonomičnog materijala u izradi i korišćenju iste u građevinskoj proizvodnji“.

Među nagrađenima je protonamesnik, privremeni paroh druge parohije u Bečeju Slobodan Lazić, iz oblasti teologije (inicijativu je podnelo UG „Picoder“), „za duhovnost, humanost, brigu za vernike, kao doprinos po pitanju rešavanja socijalnih problema i poboljšanju kvaliteta života kod omladine“.

I najzad, poslednji u redu nagrađenih je poslastičarnica „Žerbo“ iz oblasti turizma (inicijativu su podneli Igor Kiš, Eržebet Kinka, Viktor Molnar i Edit Silađi, nagrada predstavniku poslastičarnice biće dodeljena naknadno), „kod koje je od osnivanja do danas, prisutna  težnja ka inovacijama, proširenjem asortimana torti, kolača i sladoleda sa željom da se zadovolji ukus građana, uz prihvatanje  njihovih ideja i sugestija, što je čini poznatom i jednom od najboljih poslastičarnica u Bečeju, koja privlači i turiste iz drugih gradova“, piše u obrazloženju. Svi predloženi za nagradu su dobili priznanja, drugih kandidata za nije bilo.

Na svečanoj sednici lokalnog parlamenta, kojoj su prisustvovale delegacije bratskih gradova iz Mađarske, Slovačke i BiH, kao i predstavnici političkih stranaka, sudstva, policije, crkava, javnih preduzeća i ustanova, nastupila su deca iz PU „Labud Pejović“.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija