Na sednici SO Bečej bez rasprave: Usvojen izveštaj o trošenju novca iz budžeta

  02 septembar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na jedanaestominutnoj sednici Skupštine opštine Bečej bez reči obrazloženja i rasprave odbornici koalicije na vlasti usvojili su izveštaj o trošenju novca iz opštinske kase u prvoj polovini ove godine.

Primanja budžeta za pola godine bila su 541 milion dinara, a rashodi 558 miliona. Budžetski deficit je 4,1 milion dinara.

Na isti način je usvojen i Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Bečej 2019, osim što je izvestilac, član Opštinskog veća za poljoprivredu Anđelko Mišković objasnio na koliko novca se računa ove godine u poljoprivrednom budžetu opštine i zašto je ovaj dokument donet 5 meseci nakon isteka zakonskog roka, 31. marta .

Ove godine opština od zakupa državne zemlje računa na prihod od oko 52 miliona dinara, a to je više od 50 odsto manje nego ranijih godina. Razlog tome je restitucija. U toku 2016/2017. godine opština je imala više od 10.000 hektara državne zemlje, od toga su stočari mogli da zakupe više od 7.000 hektara. Sada opština za zakup može da ponudi oko 2.800 hektara – i sve to „ide“ stočarima. To će svakako dovesti i do nezadovoljstva, ocenjuje Mišković.

Novac od zakupa trebalo bi da bude potrošen na uređenje atarskih puteva i sistema za navodnjavanje (zajedno sa pokrajinom), a zbog postupka likvidacije opštinske poljočuvarske firme Link FTO, „deo sredstava ćemo izdvojiti za funkcionisanje neke druge poljočuvarske službe, nekog drugog oblika poljočuvarske službe. Piše se peticija, poljoprivrednici se žale šta i kako će bez Linka, međutim, finansijski ovo je mnogo povoljnije za opštinu. Šta će u budućnosti biti, videćemo zajedno sa predsednikom opštine i planirati dalje korake“, rekao je Miškovič

Aktuelna poljočuvarska služba (Link) u likvidaciji trebalo bi da obavlja posao čuvanja atara do oktobra meseca.

Po Miškovićevim rečima razlog kašnjenja donošenja programa je takođe restitucija, naime, od Agencije za restituciju su u kontinuitetu stizala u Bečej rešenja o vraćanju zemljišta nekadašnjim vlasnicima. To znači da su vraćene parcele morale biti izuzete iz godišnjeg programa davanja u zakup tog, uslovno rečeno, državnog zemljišta. I najzad Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Bečej usvojen je iz 11. pokušaja.
K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija