Zbog dugova javnog preduzeća: Srbijagas preuzima udeo Toplane u Gas Bečej?

  23 oktobar 2019
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Odbornici u lokalnom parlamentu bi 28. oktobra trebalo da daju saglasnost na predlog odluke na uspostavljanje zaloge na 49 odsto udela koje Javno preduzeće Toplana Bečej, kao izvršni dužnik, ima u firmi Gas Bečej d.o.o. u postupku prinudne naplate novčanog potraživanja izvršnog poverioca Javnog preduzeća Srbijagas iz Novog Sada.

Prethodno je, 21. oktobra, Opštinsko veće lokalne samouprave donelo je zaključak kojim je utvrdilo predlog odluke o davanju saglasnosti na uspostavljanje zaloge na udelu Toplane u privrednom društvu sa ograničenom odgovornošću za distribuciju prirodnog gasa Gas Bečej. Vlasnik 51 odsto udela u Gasu Bečej, koji je osnovan 2003. godine, je JP Srbijagas iz Novog Sada, a vlasnik 49 procenata udela je JP Toplana. Na internet stranici Agencije za privredne registre o osnovnom kapitalu Gas d.o.o. navodi se da je uplaćeni novčani kapital 295.230 dinara, a da je unet nenovčani kapital 128.346.520 dinara.

Postupak prinudne naplate sprovodi javni izvršitelj, kako se navodi u predlogu odluke, „plenidbom udela, upisom i sticanjem založnog prava na udelu, procenom vrednosti udela, prodajom udela radi namirenja potraživanja izvršnog poverioca JP Srbijagas Novi Sad, sve u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju“.

Razlozi za donošenje ove odluke su, navodi se u dokumentu, to što je Toplana kao izvršni dužnik 3. oktobra primila dopis od izvršnog poverioca Srbijagasa u kojem se navodi namera Toplane da se dugogodišnji pregovori u vezi sa dugovnim-potražnim odnosom reše preuzimanjem udela koji Toplana ima u firmi Gas d.o.o. Bečej, ali za to je neophodna saglasnost osnivača, lokalne samouprave, jer je reč o javnom preduzeću čiji je udeo u firmi Gas javna svojina.

„S obzirom na to da je JP Toplana javno preduzeće od posebnog interesa za građane Bečeja, i da im je osnovna delatnost isporuka toplotne energije domaćinstvima i privrednim društvima, dalja blokada poslovnih računa i plenidba novčanih sredstava sa istih preti da ozbiljno ugrozi poslovanje ovog preduzeća, te je neophodno da se sporna situacija reši na gore naveden način“, navodi se u dokumentu.

Inače, procedura prodaje udela Toplane u firmi Gas Bečej d.o.o. počela je još 2012. godine, da bi krajem marta 2015. godine Srbijagas protiv Toplane pokrenuo postupak pred javnim izvršiteljem kako bi prinudno naplatio potraživanje od oko 113 miliona dinara.

Iz Toplane navode da taj dugo potiče iz ranijih godina do 2013. godine, glavni dug je 84,8 miliona dinara, a ostalo je kamata.

Toplana je uložila prigovor na zaključak javnog izvršitelja zbog zastarelosti dela kamate i zbog nezakonitog obračunavanja kamate na kamatu.

Taj postupak je pred Privrednim sudom u Novom Sadu okončan 2017. godine, ali je Toplana je uložila žalbu na odluku suda, koja je bila u nadležnosti Privrednog apelacionog suda u Beogradu. Novi postupak u Privrednom sudu u Novom Sadu je još u toku.

U dokumentu se navodi da je pravnosnažnost presude nastupila u delu koji se odnosi na glavni dug, dakle 84,8 miliona duga je utvrđen pravnosnažnom sudskom presudom, a za kamate od 28,2 miliona dinara je Toplana osporila i zbog toga se i dalje vodi parnični postupak u Privrednom sudu u Novom Sadu kako bi se utvrdila osnova i visina tog potraživanja.

Zasad se ne zna, ukoliko Skupština opštine da saglasnost na predlog odluke, koliko će da vredi udeo Toplane u firmi Gas d.o.o, to jest da li će navedeni du Toplane prema Srbijagasu biti na nuli nakon što Srbijagas preuzme Toplanin udeo od 49 odsto u firmi Gas Bečej. Naime, postoje dve mogućnosti: utvrđivanje vrednosti udela ili dogovor između Toplane i Srbijagasa.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija