Kreativni centar Gradskog pozorišta: „Pesme iz limba“ Nenada Miloševića

  30 oktobar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Knjiga „Pesme iz limba“ Nenada Miloševića biće predstavljena danas u Kreativnom centru Gradskog pozorišta.

Pored autora o knjizi i stvaralaštvu Nenada Miloševića će govoriti prof. dr Tihomir Brajović, Svetislav Travica i Zdravko Petrović.
Promocija počinje u 18 časova.

„Pesme iz Limba“ Nenada Miloševića objavljene su pod krovom Kulturnog centra Novog Sada u ediciji „Džepni anagram“.

„Skoro opsesivno evociranje minulih vremena, događaja, predela, predmeta, osoba ovde je često nostalgično i setno, ali nikada nije i zaista melanholično. Ono je, naime, živa čežnja za prošlim i prohujalim, čak i kad je to žigosano ideološkim ili političkim iluzijama i predubeđenjima. No to za čim se čezne nije zauvek izgubljeno i mrtvo, ono je i te kako dejstveno u jeziku ove poezije i u jeziku pesme, koji ih ponovo obelodanjuje u bitnosti za pesnika i za nas, i kao takve alternira fakticitetu sadašnjosti, za razliku od istinski melanholičnog žalovanja koje je zapravo izgubljenost sama, u smislu nepovratne nestalosti i nemogućnosti da se ono čega više vidljivo nema zadrži u svesti kao i dalje prisutno i prisno.“ (Izvod iz pogovora Tihomira Brajovića)

Nenad Milošević rođen je 1962. godine u Zemunu. Objavio je sedam knjiga pesama, knjigu mikroeseja Lutajuća planeta (Službeni glasnik, Beograd, 2014), priredio je i Antologiju novijeg srpskog pesništva Iz muzeja šumova (VBZ, Zagreb, 2010).

Njegove pesme i eseji prevođeni su na ruski, grčki, poljski, francuski, engleski, španski, nemački, slovenački i makedonski jezik. Zastupljen je u nekoliko antologija srpske poezije na stranim jezicima kao i u nekoliko domaćih antologija.

Piše književnu kritiku, eseje o književnosti, kulturi i političkoj teoriji. Bio je urednik za poeziju u časopisu Književne novine (1998–2001), devedesetih godina član uredništva časopisa za žensku književnost ProFemina, gost urednik (uredio pet brojeva) časopisa Tisa iz Bečeja.
Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu.

Radio je kao urednik u Redakciji za kulturu, Redakciji za nauku i obrazovanje a sada radi kao urednik u Redakciji dokumentarnog programa RTS-a. Uredio je i režirao preko sto TV emisija raznih žanrova.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija