Dramski studio mladih Gradskog pozorišta: Premijera predstave „Policajci“

  28 novembar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ko je gledao predstave „Gospodar muva“ ili „Kralj Ibi“ Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta, ima visoka očekivanja od mnogostruko nagrađivanog ansambla bečejskog pozorišta, koji će u podmlađenom sastavu 30. novembra premijerno da prikaže „Policajce“ prema tekstu Slavomira Mrožeka u režiji Igora Pavlovića – koji je bio reditelj i „Gospodara muva“ i „Kralja Ibija“.

Tema je više nego aktuelna, a u najavi premijere piše to što je za mnoge ljude realnost: „U dalekoj, dalekoj budućnosti… u jednoj bezimenoj zemlji, u jednom bezimenom gradu u kom žive bezimeni građani, pripadnici slepo lojalnog bezimenog naroda, ostao je samo još jedan čovek koji misli drugačije. I – on je zatvoren“.

Međutim, „zaverenik-zatvorenik, bivši borac za slobodu uhapšen prilikom neuspelog pokušaja atentata na generala, odjednom odlučuje da odustane od svog antivladinog delovanja i prelazi na drugu stranu potpisivanjem vernopodaničkog akta. Ipak, gubitak poslednjeg protivnika vlasti donosi neslućene probleme… Šta je to u ljudskom biću što ga vodi ka samoukidanju slobode? Da li je i takva sloboda da se misli svojom glavom u zatvoru bolja od ove na `slobodi` gde to nije moguće? Šta je u takvoj zemlji zatvor?“…

Mrožeku su „Policajci“ doneli svetsku slavu pedesetih godina prošlog veka, koji je zbog svojih političkih stavova veći deo života proveo u emigraciji u Evropi. Trebalo bi da se, zajedno sa mladim bečejskim glumcima, zapitamo zašto je ova komedija, puna apsurda i groteske, ponovo aktuelna posle sedamdeset godina – aktuelnija i modernija nego ikad.

U predstavi igraju: Gordana Adamov, Srđan Tomić, Nikola Zečević, Stefan Tomićević, Vanja Bojović, Teodora Zdravković, Stasja Štrbački, Nataša Stojačić, Katarina Milić, Marina Spasić.
Izbor muzike, scenografija i kostim: Igor Pavlović. Produkcija: Gradsko pozorište Bečej.

Premijera predstave je zakazana za 30. novembar od 20 časova. Cena ulaznice je 200 dinara.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija