A Labud Pejović óvoda alsóvárosi részlegén: Nyelvápolás és népszokások

  16 januar 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézmény Napsugár nevű alsóvárosi óvodájában öt csoport dolgozik, mintegy százhúsz gyermekkel.

Az ott dolgozó óvónőknek és nevelőknek fontos a magyar nyelv, magyar kultúra és népszokások megőrzése, mivel a gyermekek fejlődése és fejlesztése akkor a leghatásosabb, ha a gyerek anyanyelvén történik.

„Nagy örömünkre, a tavalyi évet követően, idén is sikeresen bírálták el kérelmünket a Rákóczi Szövetség karácsonyi óvodai pályázatán. Programunk, amely a 2019. év végén járt le, A magyar nyelv: létem, jövőm és reményem címet viselte. Olyan színes, érdekes és élménydús programot állítottunk össze az óvodásoknak, amellyel még jobban ösztönözzük őket a magyar nyelv használatára, továbbá a magyar néphez kötődő népszokások és kézműves foglalkozások megismertetését tűztük ki programunk céljául. Ebben nagy segítségünkre volt a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, velük együtt valósítottuk meg rendezvényeinket”, mondta Varga Gál Erika óvónő, a program egyik koordinátora.

A program során az óvodások karácsonyhoz kötődő népszokásokat, népdalokat és néphagyományokat tanultak Cseszák Korcsik Anikótól és Cseszák Balázstól, a kultúrkör néptáncoktatóitól.

„Két kézműves foglalkozásokon vettünk részt. Az egyiken nemezelni tanultak a gyerekek Lévai Zsófia segítségével, de mézeskalácsokat készítettünk, díszítettünk és sütöttünk Szerda Joli néni segítségével”, mondta Džigurski Ibolya óvónő, a program másik koordinátora.

Az óvónő elmondta, hogy három színdarabot is sikerült beiktatni a programba.
„A népmese világa fontos része az óvodai nevelésnek és programnak. A magyar népmese nyelvünk valóságos kincseskamráját tárja fel a kisgyermekek előtt. A kicsik nemcsak a nyelvet, hanem a magyar ember észjárását is megtanulják mesehallgatás közben. A Szabadkai Gyermekszínház Mi van a tojásban? című előadása és az Újvidéki Színház színművészeinek Télapó emlékei című előadása mellett az adai Jancsi bohóc Bábszínházának Az erdő kis karácsonyfája című bábelőadását is megnéztük”, mondta Varga Gál Erika.

Erer

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija