Petőfi Sándor Általános Iskola: A megmaradás évfordulója

  05 februar 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Egy évvel ezelőtt, február 4-én kezdődött a szülői tanács kezdeményezésére a Petőfi Sándor Általános Iskolában az aláírásgyűjtés az iskola megmaradásáért.

Az történt ugyanis, hogy Óbecsén az a szóbeszéd járta, hogy az iskolát, amelynek akkor 253 tanulója volt – 80-an százalékuk magyar tannyelven tanult – a közeljövőben bezárják, annak ellenére, hogy a községi iskolahálózat kialakításáról szóló javaslat, amelyben az iskola bezárását javasolhatták volna, február 4-én még nem készült el, csak pár nap múlva, február 7-én tették közzé az iskola bezárását célzó javaslatot.

Rövid idő alatt csaknem tízezer aláírás gyűlt össze, és az iskola megmenekült a bezárástól, ugyanis az illetékes munkacsoport gyorsan-frissen megváltoztatta véleményét: nem javasolta egyetlen községi iskola bezárását sem.

Az évforduló apropója alkalmából az iskolában idén február 4-én sajtótájékoztatót tartottak (most sem kapott meghívást mindegyik helyi tájékoztatási eszköz szerkesztősége, ahogyan egy évvel ezelőtt sem), amelyen az iskolaigazgató, a helyi magyar politikusok, az iskolaszék tagjai, a szülők tanácsának tagjai és szülők vettek részt.

Balog Virág Zsolt iskolaigazgató szerint az iskola megmaradása a civilek és a politikum „példátlan összefogásának köszönhető“. Elmondása szerint azóta komoly beruházások történtek az intézményben, megállt a diáklétszám csökkenése is, most 246 tanulója van az iskolának 19 tagozaton, 200-an magyar tannyelven tanulnak (a tavalyi hivatalos adatok szerint 253 diák járt a Petőfibe, az újságíró megjegyzése).

Erer és F.D.K.
Bővebben február 7-én a Becsei Mozaik nyomtatott kiadásában

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija