Premijera u Gradskom pozorištu: „39 stepenika“ po filmu Alfreda Hičkoka

  06 februar 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Komedija „39 stepenika“ u koprodukciji Gradskog pozorišta i Pozorišta mladih NS premijerno će biti prikazana u Gradskom pozorištu 8. februara od 20 časova.

Komediju Patrika Barloua, nastalu po kultnom filmu Alfreda Hičkoka, režirao je Igor Pavlović, a u predstavi igraju Ivan Đurić, Aleksandra Pejić, Igor Greksa i Ervin Hadžimurtezić.

Predstava ima čak tri izvora: po avanturističkom romanu Džona Bakana iz 1915. godine nastao je kultni britanski film koji je 1935. režirao Alfred Hičkok, da bi pozorišnu adaptaciju ovog filma uradio Patrik Barlou 2005. Tako se u ovom pozorišnom komadu prepliću različiti rukopisi i poetike jednog romanopisca, jednog kultnog reditelja i jednog savremenog glumca komičara. Bakan je doneo nešto novo u žanr trilera – u centar zbivanja ubacio je slučajnog junaka, čoveka koji pod sticajem neobičnih okolnosti biva upleten u neverovatnu avanturu u kojoj pokušava istovremeno da razotkrije međunarodnu špijunsku organizaciju i da dokaže svoju nevinost povodom optužbe za ubistvo koje nije počinio. Genijalni reditelj Hičkok, čuven po napetim trenucima i uzbudljivim zapletima, napravio je od avanturističkog romana briljantan triler. Kroz njegove filmove ponavljali su se mnogi motivi, pa je i predstava prepuna citata iz poznatih Hičkokovih filmova. Konačno, Barlouva adaptacija oplemenila je osnovni tekst scenski efektnim humorom, u maniru komedija koje se sa velikim uspehom igraju u pozorištima u Vest Endu i na Brodveju. Ono što je specifično za ovu predstavu je da se u njoj događa gotova nemoguća stvar – genijalni filmovi tvorca saspensa prikazuju se pozorišnim sredstvima. Ovde se sukobljavaju dva principa koji su toliko različiti – filmski i pozorišni – ali upravo to je vrednost i ogromno bogatstvo ove predstave. A da stvar bude još komplikovanija, četvoro glumaca igra preko 30 likova u predstavi i maštovitim sredstvima i postupcima uvlači publiku u brzu i ludačku igru u kojoj dominira otkačeni montipajtonovski humor.

Cena ulaznice je 400 dinara.

Posle premijere „39 stepenika“ publiku oko 22 časa očekuje svirka u Pozorišnom klubu – Zoran Šandorov trio.

Zoran Šandorov je vrhunski pevač, jedan od vodećih vokalnih solista „Rok opere“ koja se održava u SNP-u.
Trio će se predstaviti bečejskoj publici zanimljivim spojem pop, soul, funk i rock muzike, svirajući hitove 80-ih i 90-ih godina. Ulaz je slobodan.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija