Danas počinje Ciklus savremenog danskog filma: Program otvara ambasador Danske

  17 februar 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U saradnji sa Ambasadom Kraljevine Danske i Danskim filmskim institutom, u Gradskom pozorištu će od danas, 17. februara do 20. februara biti organizovan Ciklus savremenog danskog filma.

Ciklus filma će danas u 20 časova svečano otvoriti ambasador Danske u Srbiji Anders Hougor.

Publika će moći da vidi četiri novija filmska ostvarenja kinematografije iz koje potiču veličine kao što su Carl Theodor Dreyer, Gabriel Axel, Bille August ili u novije vreme Lars von Trier, Susanne Bier i Nicolas Winding Refn.
Projekcije se održavaju u velikoj sali Gradskog pozorišta Bečej s početkom u 20 časova. Ulaz je slobodan, svi filmovi su titlovani na srpski jezik.

Ciklus počinje dramom „Ključevi, kuća, ogledalo“ iz 2015. godine u režiji Michaela Noera. Ostvarenje je nagrađeno s dve nagrade „Bodil“ (koja se smatra najuglednijom filmskom nagradom u Danskoj). Film je pobedio na festivalu u Roterdamu, a u Geteborgu 2015. godine je nominovan za najbolji nordijski film te godine.
Lili i Maks su u braku više od 50 godina. Sada žive zajedno u domu za stare gde je Maks smešten na rehabilitaciju posle moždanog udara. Lili, koja je godinama potiskivala svoje želje i potrebe, očajnički čezne za uzbuđenjem ili bar pažnjom u svom životu. Zato je veoma uzbuđena kad se u susedstvo doseljava čovek koga zovu „Pilot“. Ipak, porodica i osoblje doma nikako nemaju razumevanja za novonastalu situaciju.

Film „Da skratimo priču“, snimljen 2015. godine, u režiji May el-Thouky, biće prikazan 18. februara.
Posebno je zanimljivo da je zapaženu ulogu u ovom filmu ostvarila i Danica Ćurčić, Beograđanka koja od 1985. godine živi u Kopenhagenu i koja je u Danskoj ostvarila zapaženu filmsku i pozorišnu karijeru.
Ovo je priča o Elen i njenim prijateljima, ljudima na pragu četrdesetih godina svog života. Svako od njih ima svoje probleme i na svakog od njih su ljubav i život ostavili različit trag. Priča je ispričana u osam poglavlja, od kojih svako predstavlja drugačiju ali karakterističnu situaciju – doček Nove godine, venčanje, zabava, godišnjica itd. Svaki od junaka filma kroz ove događaje definiše (i redefiniše) sopstvenu sliku o istinskoj ljubavi.
Mille Lehfeldt je za ulogu u ovom filmu dobila nagradu „Bodil“. Istu nagradu film je dobio za scenario. Takođe dobitnike je Danske filmske nagrade za najbolju sporednu žensku ulogu (2016, Trine Dyrholm).

Film „Tiho srce“ na programu je 19. februara. Drama koju je 2014. godine režirao Bille August, jedno od najcenjenijih imena novije danske kinematografije.
Tri generacije jedne porodice okuplja se tokom jednog vikenda da bi se oprostilo od Esther. Ona boluje od neizlečive bolesti i odlučila je da život, kad se vikend završi, okonča eutanazijom u čemu će joj pomoći muž Poul. Ali kako se kraj približava, Estherinim ćerkama Heidi i Sanne postaje sve teže da ispune majčin zahtev i sve teže da kontrolišu demone prošlosti.
Smatra se da je ovo jedan od boljih filmova Billea Augusta (dobitnika Oskara za film „Pele osvajač“ 1989. godine. Film je dobio četiri „Bodila“ (najbolji film, scenario, sporedna ženska i muška uloga)…

U četvrtak, 20. februara, ciklus se zaključuje filmom „Šarmer“, dramom/trilerom snimljenim 2018. godine u režiji Milada Alamija.
Napeta mešavina drame i trilera „Šarmer“ novije je delo Milada Alamija, iranskog režisera koji stvara u Danskoj. Radnja se vrti oko Esmaila, mladog Iranca koji očajnički traga za ženom koja mu može obezbediti ostanak u Danskoj. Rađa se ljubav a pitanje ostanka postaje pitanje opstanka. Režiser Alami dobio je nagradu za najboljeg mladog režisera na festivalu u Čikagu, nagrađen je za najbolji film na beogradskom FEST-u (glavni program) i, na istom festivalu za najbolji scenario. Film je nagrađen u Geteborgu, Libeku, Palm Springsu, Sahalinu....

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija