Odštampajte ovu stranicu

Bartuc Edit csodálatos világa: A süti, a fénykép, idézettel, egy kerek egész

  19 februar 2020
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Nem mindenkivel történik meg, hogy egyszer csak kiteljesedik, ha egyáltalán lehet így fogalmazni. Bartuc Edittel, úgy tűnik, hogy megtörtént.

Annak ellenére, hogy a községházán dolgozik, egy idő óta a színek, az ízek, a kísérletezés, s talán azt is mondhatnánk, hogy az utazások, a világot látás foglalkoztatja.

Az ízek, a világot látás – ténylegesen, de magadon belül is – a fontos. Ételfotóid, főleg torták és kalácsok voltak eddig napirenden, de ezen a téren is egyre merészebb leszel, történeteket mondanak el, életbölcsességekkel, versekkel, gondolatokkal fűszerezve. Nem csupán főzöl és sütsz, alkotásaid vannak, amelyek egészek. Fotóidat „lapozva“, csupán néhány van rólad, a szemedből áradó derű is azt mutatja, hogy utazol. Utazol magadban, messzebbre, de akár Újvidékig is, üdítőt fogyasztva – élsz. Tehát: az az érzésem, hogy mindenekelőtt valamilyen hiánypótlóként kezdted el „gyakorolni“ a szerelmet: kalácsok, torták készítését, s nem is akármilyen díszítését. Mikor kezdődött?

- Érdeklődésem a sütés, főzés iránt valahol nagylánykoromban indult, nagy valószínűséggel nagyanyámtól örököltem. A sütés-főzés állandóan itt volt az életemben. Mindig is szívesen készítettem édes, sós kalácsokat családom részére. Kb. 5 évvel ezelőtt kezdtem el az elkészített ételeket fotózni, posztolni – mondta Bartuc Edit.

A cimetes csiga volt az, amikor megfigyelőként úgy éreztem, hogy beszippant a világod. Szerintem másokat is. Ez az a pont, amikor a tökély emberivé lesz. Mit mondanál erre?

- Boldoggá tesz, hogy az emberek észreveszik azt, amit csinálok. Mivel én a sütik készítését kimondottan magam miatt kezdtem, nagyon örülök, hogy az embereknek elnyeri tetszését. Törekszek a régi receptek használatára, felelevenítésére, de ugyanakkor nyitott vagyok az újítások felé is.

F.D.K. (Részletek az interjúból, a teljes beszélgetés a Becsei Mozaik nyomtatott kiadásában jelenik meg február 21-én)