Preduzeće „Potisje“: Mere protiv radnika, direktor spreman da snosi posledice

  27 februar 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zbog postupka trojice radnika komunalnog preduzeća „Potisje“ koji su 26. februara na obali Mrtve Tise bacili otpad iz kamiona preduzeća, a fotografije događaja objavljeni su na društvenoj mreži, potom i tekst o tome na portalu Bečejski mozaik online, danas je direktor „Potisja“ Zoltan Feješ na konferenciji za novinare obavestio javnost da su protiv zaposlenih preduzete zakonske mere, da se tako nešto dosad nije desilo i neće se ponoviti dok je on direktor preduzeća, te da je spreman da snosi odgovornost i posledice.

Naime, objasnio je Feješ, juče u toku prikupljanja smeća u Medenjači, zbog starosti vozila zaglavilo se pepeo, a radnici su, umesto da odu na gradsku deponiju i očiste kamion, „samovoljno stali da isprazne to što im je zaglavljeno i izbacili su pored puta taj pepeo. Da su posle toga pokupili i stavili u vozilo kako treba po propisima, ne bismo imali ovaj problem. Oni su tako uradili jer ih je jednostavno mrzelo da izađu na deponiju da isprazne kamion i da se vrate nazad da nastave svoj posao. Mi smo za to što se desilo saznali u 12.30 časova, proverili smo da li se to stvarno desilo. Po elektronskim medijima se pojavljuje da su i džakove za smeće izbacili, nisu izbacivali, nego je samo pepeo u pitanju“ rekao je Feješ.

Pepeo, ali i drugo smeće je u Medenjači do 14 časova pokupljeno i očišćeno, pokrenuta je odmah i disciplinska procedura protiv trojice radnika od kojih dvojica rade u komunalnoj firmi od kraja prošle godine, a jedan 12 godina. Direktor „Potisja“ je rekao da su radnici priznali šta su uradili, a „jedan radnik je danas sam dao otkaz, ostalim radnicima je izrečena mera po Zakonu o radu, tri meseca 20 odsto umanjenja plate, vozač je premešten na radno mesto utovarivača smeća na mesec dana i svi su dobili upozorenje pred otkaz koje važi 6 meseci. Odbor sindikata je zauzeo stav da ne podržava nezakonit i nesavestan rad radnika, ali su zamolili blažu meru za svoje kolege, da ne dobiju otkaz“.

Feješ je najavio i novu obuku o rukovanju otpadom zaposlenih u „Potisju“ i izvinio se u ime svih zaposlenih građanima Bečeja, istakavši da radnici „Potisja“, osim ovog incidenta, savesno i vredno rade svoj posao.

Komentarišući konstataciju novinara da očevici događaja za Bečejski mozaik tvrde da su radnici „Potisja“ bacili i džakove smeća na obalu Mrtve Tise, Feješ je rekao da su radnici bacili isključivo pepeo, mada ne može to stopostotno da tvrdi jer kamion firme nema kameru, ali ima GPS, po kom se vidi kretanje vozila.

O tome da li postoji mogućnost da se u Medenjači obezbedi kontejner gde bi građani i poljoprivrednici bacali smeće, Feješ je odgovorio da nema potrebe za kontejnerima, jer u tom delu grada građani imaju kante za smeće, koje se prazne, a komunalno preduzeće osim otpada u kantama odnosi i džakove smeća.

Što se tiče stvaranja divljih deponija u Medenjači, kao i na drugim lokacijama, Feješ je rekao da je „Potisje“ prošle godine iniciralo u opštini da se postave tri mobilne kamere na spornim lokacijama, od toga bi jedan kupilo preduzeće.

Jedna mobilna solarna kamera sa potrebnom opremom košta više od 200.000 dinara. Informacije iz lokalne samouprave su da je urađen nacrt u vezi sa tim kamerama koji je upućen Opštinskom veću.

Direktor „Potisja“ zasad ne zna da li će preduzeće snositi odgovornost zbog privrednog prestupa, ali je opštinska inspekcija obaveštena o događaju, kao i predsednik opštine. „Ja sam direktor preduzeća, ja sam odgovoran i podneću konsekvence kakve treba da podnesem“, rekao je Feješ.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija