Goranski park: Orezivanje i sklanjanje suvih stabala – uskoro popravka javne rasvete

  02 mart 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Javno preduzeće Komunalac je zajedno sa izabranim ponuđačem prošle srede započelo radove na održavanju Goranskog parka. Ugovor je u postupku javne nabavke dodeljen Studentskoj zadruzi „Mašinac“ iz Novog Sada za 2 miliona dinara sa porezom.

„Nakon dugo godina uspeli smo da obezbedimo sredstva, da potpišemo ugovore i da zajedničkim snagama doprinesemo tome da ovaj park delimično ponovo zasija u starom svetlu. Opredelili smo se pre svega da sređujemo i održavamo glavne rute u parku, gde ljudi najčešće borave i šetaju. To su koridori koji imaju javnu rasvetu i trim staza. Plan je da uradimo orezivanje na minimalno 170 stabala i da oborimo oko 70 suvih stabala. To je prva faza. Preduzeće će u skladu sa mogućnostima i sa svim poslovima u gradu nastaviti radove kako u Goranskom parku, tako i u ostalim parkovima. Poslednjih godina smo mnogo pričali o Goranskom parku, o tome šta treba i kako treba uraditi, a ovo je prvi, ali značajan korak na održavanju ovog parka. Pre svega na održavanju, a potom i na drugim aktivnostima“, rekao je direktor Komunalca Željko Plavšić.

On je rekao da bi posao trebalo da bude obavljen za desetak dana, ukoliko vremenski uslovi to budu dozvolili. Novih sadnica zasad neće biti, jer Komunalac nema kapaciteta, niti novca za to.

Inače, kao i dosad, isečena suva stabla iz Goranskog parka dobiće socijalno ugrožena domaćinstva (za ogrev) po listi prioriteta Centra za socijalni rad.

U vezi sa javnom rasvetom, koja u Goranskom parku skoro da i ne postoji, jer su sve svetiljke razbijene i bandere su oštećene, Plavšić je rekao da je preduzeće, „Elektro liv“ iz Bečeja, koje ima ugovor sa Komunalcem za održavanje javne rasvete, dobilo nalog pre desetak dana „da se kompletno sredi javna rasveta u Goranskom parku. Mislim da oni sada rade na izlivanju betonskih temelja, koji su takođe pokazali da su problematični oko same rasvete, a takođe će raditi izmenu svih elemenata koji su neophodni. Oni su dobili nalog, uradiće sve što je neophodno da bi predupredili buduće eventualne vandalske napade, da bi učvrstili i poboljšali javnu rasvetu. Imamo obećanje da će to biti gotovo u martu mesecu. Ideja je da do kraja marta bude završen prvi deo posla na orezivanju i obaranju suvih stabala, kao i popravka kompletne javne rasvete u parku“.

Plavšić nije mogao da precizira koliko će posao popravke javne rasvete da košta, rekavši novinarima da će to biti „u skladu sa cenovnikom za održavanje javne rasvete koji postoji po ugovoru o javnoj nabavci. Ugovor postoji, traje godinu dana ili do finansijskog izvršenja budžeta. Ne može biti više od ugovorenog posla na godišnjem nivou“.

Ugovor za održavanje javne rasvete u 2020. godini vredan je 2,08 miliona dinara.

Imajući u vidu da je opština prošle godine potpisao ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa firmama „Esco Elios“ i „Keep light“ o rekonstrukciji i održavanju javne rasvete, te da te firme održavaju deo rasvete koji je predmet ugovora – trebalo je da se promeni više od 5.000 sijalica – Komunalac održava rasvetu koja nije predmet tog partnerstva, tu spada, recimo, i Goranski park i šetalište na Tisi.

Prošle, 2019. godine, ugovor za održavanje javne rasvete bio je vredan 6 miliona dinara bez poreza.

Upitan da li to što osim postavljanja novih sijalica moraju da se „popravljaju“ i temelji rasvete u Goranskom parku koja je postavljena 2016. godine, znači da je pre nekoliko godina „bačen“ novac na izgradnju rasvete, Plavšić je rekao da po njegovom mišljenju nije tako. Potom je novinarima dostavio pisanu izjavu u kojoj se navodi, da su „projektom javne rasvete u Goranskom parku predviđeni betonski temelji da ’drže’ stub sa opremom na njemu, ništa više. Zbog vandalskih činova i pokušaja rušenja stubova i njihovih pomeranja planiramo da stubove ojačamo da mogu da ’izdrže’ i vandalske napade. Govoreći o tome, nisam osporio projekat i investiciju javne rasvete u parku već istakao činjenicu da na ovaj način do neke granice rešimo i taj problem, povećavajući stabilnost stubova“.

Na pitanje o eventualnom postavljanju video nadzora u parku kako bi se sačuvala javna rasveta, Plavšić je odgovorio da Komunalac za to nema novca u svom budžetu.

Podsetimo da je 2016. godine u parku postavljeno 29 stubova sa LED svetiljkama jačine 30 vati, na 17 stubova je po jedna svetiljka, na 10 po dve, a na dva stuba starinske izrade su postavljene po tri svetiljke. Pokrajina je tada za osvetljenje Goranskog parka obezbedila 1,3 miliona, a lokalna samouprava 4 miliona dinara.

Goranski park izgrađen je 1969. godine. Danas bi u parku trebalo da bude oko 2.300 sadnica (pre otklanjanja suvih stabala) na oko 10,5 hektara površine.

K.D.F.
Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 6. marta

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija