Na konkursu za sport 19,5 miliona: Sportskom savezu više od 20 odsto novca

  04 mart 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Najviše novca na konkursu opštine za odobravanje godišnjih programa u oblasti sporta odobreno je Savezu sportova opštine Bečej, 7,5 miliona dinara. Na prošlogodišnjem konkursu Savez nije bio među aplikantima.

Predsednik opštine Dragan Tošić je 27. februara na predlog Komisije za sport doneo rešenje o dodeli 19,5 miliona dinara za ukupno 44 organizacije, a rešenje je objavljeno na zvaničnom sajtu opštine Bečej.

Prošle godine je za 42 organizacije raspodeljeno 8,9 miliona dinara, a 2018. godine „novac za sport“ iznosio je 7,7 miliona.

Savezu sportova opštine Bečej je za program „funkcionisanje sporta u Bečeju i razvoj školskog sporta“ odobreno 7,5 miliona dinara. Slede OFK 1918 Bečej i Fudbalski savez opština Bečej-Srbobran sa po 2,4 miliona dinara.

U konkursu je bilo navedeno da se jednoj organizaciji u oblasti sporta ne može odobriti više od 20 odsto sredstava od ukupnog iznosa koji je predviđen za finansiranje programa iz oblasti sporta (tako piše i u pravilniku), s tim da se troškovi programa kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana moraju odnositi, po pravilu, najmanje 15 odsto na aktivnosti povezane sa sportom dece – Sportskom savezu opštine odobren je višestruko viši iznos – 7,5 miliona dinara.

Predsednik opštine je rešenje o odobravanju programa i visini novca za sportske organizacije doneo, navodi se u rešenju, u skladu sa Pravilnikom o odobravanju i finansiranju programa kojima se ostvaruju potrebe i interesi građana u oblasti sporta u opštini Bečej i na predlog Komisije za sport.

Članovi Komisije za sport su Marinko Momčičević (predsednik), Dijana Berak, Šandor Mihalec, Andrea Pinter i Dejan Kapriš.

Predsednik komisije za sport Marinko Momčićević odgovarajući na pitanje novinara Bečejskog mozaika o tome kako je moguće da je Sportskom savezu opštine odobreno više novca od maksimalno mogućih 20 procenata na konkursu, rekao da je sve urađeno u skladu sa zakonom, te da je 12 miliona dinara raspodeljeno sportskim klubovima. Na ponovljeno pitanje da je uprkos tome Sportskom savezu odobreno više od 20 odsto novca od ukupno opredeljenih na konkursu, rekao je da Komisija za sport samo pregleda prijave učesnika na konkursu i predlaže iznose, ali predsednik opštine donosi konačno rešenje o tome koliko novca će se odobriti pojedinačnim organizacijama.

U vezi sa mogućim sukobom interesa u Komisiji za sport čiji je član i Dejan Kapriš, predsednik Sportskog saveza, Momčičević je rekao da Komisija za sport ne određuje ko će biti u komisiji, te da se s tim pitanjem novinar obrati opštini. Inače, u Pravilniku se navodi da u Komisiji za sport treba da bude i član sportskog saveza.

U toku jutarnjih časova danas, 4. marta, novinar Mozaika nije uspeo da dobije izjavu od predsednika opštine o spornim pitanjima u vezi sa raspodelom novca na opštinskom konkursu za sportske organizacije.

K.D.F. (foto: pixabay.com)
Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 6. marta

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija