Infоrmаciје o COVID-19, 23. marta: Treći smrtni ishod u Srbiji od koronavirusa

  23 mart 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Danas od posledica zaraze koronavirusom u KBC „Dragiša Mišović“ preminula još jedna osoba starosti 60 godina,  što je treća žrtva ove bolesti u našoj zemlji, saopštio  je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare održanoj nakon redovne konferencije za medije u Vladi Srbije gde je saopšteno da je u Republici Srbiji danas (23. mart) do 15 časova registrovano ukupno 249 potvrđenih slučajeva COVID-19.

Epidemiolog dr Predrag Kon, koji je član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID 19, rekao je da su od jučerašnjeg poslednjeg izveštaja testirani uzorci 61 osobe, od kojih je 27 pozitivno na koronavirus, a njih 19 je hospitalizovano i stabilnog su opšteg stanja, dok ostali imaju lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima.

U Srbiji je, kako je istakao, hospitalizovano ukupno 125 osoba zbog prisustva koronavirusa, na respiratoru je 16 obolelih, od toga dvoje u KC Vojvodina u Novom Sadu, četvoro u KC Niš, dvoje u KC Kragujevac, a osmoro na Infektivnoj klinici u Beogradu.

On je naveo da su eksperti za borbu protiv koronavirusa koji su stigli iz Kine danas pre podne bili na Vojnomedicinskoj akademiji.

Kineski stručnjaci nisu dali procenu da će, ukoliko se pridržava svih mera, Srbija izaći iz krize za 29 dana, već su iskustva upoređivali sa jednom kineskom provincijom sličnom našoj zemlji, gde su za to vreme uspeli da reše situaciju u vezi sa zarazom, objasnio je Kon.

On je, međutim, upozorio na to da je svaka situacija posebna bez obzira na to što se može upoređivati.

Kon je poručio da je najvažnije da izolacija funkcioniše, ali da su stručnjaci iz Kine ukazali na to da izolacija lakih slučajeva kod kuće dovodi do prenošenja virusa i da se snažno zalažu za to da oni budu čvršće izolovani.

Prema njegovoj oceni, verovatno se nikad neće postići saglasnost o tome da li pričešće može da bude način prenošenja infekcije zbog njegovog velikog značaja u hrišćanstvu, ali da će svaki epidemiolog na to pitanje reći da je to rizik. Kon je rekao da se očekuje preporuka patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja o tom protokolu.

Na pitanje novinara o obaveznom nošenju maski, Kon je objasnio da su one obavezne pre svega kod zdravstvenih radnika i kod obolelih osoba u zatvorenom prostoru, i da nisu ranije mogli da preporuče obavezno nošenje maski kad ih nije bilo.

O prognozama o tome kada će Srbija izaći iz krize, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je da kod nas postoje različiti prognostički modeli i mnogo toga nam ide u prilog u odnosu na Kinu – manja gustina naseljenosti i toplije vreme, ali je dodala da ono što nam ne ide u prilog jeste disciplina u odnosu na kineski narod.

Kisić Tepavčević je rekla da virus može da se pojavi u bilo kom kolektivu ili porodici i da je važno da se svugde primenjuju iste mere, naglasivši da su zdravstveni radnici jako bitni, da su zdravstvene ustanove stub naše odbrane i da ne smemo da dozvolimo da se virus proširi i u tim ustanovama.

Istovremeno, doktorka je navela da je prosečna starost ljudi kod kojih je u Srbiji potvrđen koronavirus približno 50 godina, pri čemu su dve trećine muškarci.

Kisić Tepavčević izjavila je na današnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije da je njena izjava da je prva infekcija koronavirusom u Srbiji izolovana pet dana pre nego što je to objavljeno, bila samo lapsus.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, ona je rekla da nije mislila da je prvi slučaj registrovan 1. marta, nego u prvoj nedelji marta, odnosno 6. marta. Ona je rekla da kao lekar nikada nije obučavana za komunikaciju sa javnošću i apelovala ne medije da puste lekare da rade svoj posao.

„Pogodilo me je da iz svega što ovde pričamo o naporima koje lekari ulažu, da su se mediji uhvatili za taj lapsus koji sam rekla“, kazala je ona i dodala da će lekari svakodnevno deliti sve potrebne informacije sa medijima. Kisić Tepavčević je rekla da ne želi da se ta stvar na bilo koji način politizuje i da se izvinjava svima u koje je ta greška unela nemir.

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Ivana Milošević saopštila je da je troje pacijenata koji su lečeni u ovoj zdravstvenoj ustanovi izlečeno.

Prema njenim rečima, oni su nakon lečenja na Klinici za infektivne i tropske bolesti prebačeni u bolnicu „Dragiša Mišović“, kada se ta ustanova uključila u čitav proces.

To su bolesnici koji su otpušteni posle dva negativna PCR-a, ali i pored toga, uz savet da se nastavi kućna izolacija 15 dana, precizirala je Milošević i dodala da je bilo vesti o tome da su otpušteni izlečeni pacijenti i iz KC u Nišu i Novom Sadu, što nije mogla pouzdano da potvrdi.

Ona je, govoreći o starosnoj strukturi pacijenta koji su na respiratoru, prenela da je slika šarenolika i da najmlađi pacijent ima 35, a najstariji 80 godina, da su stabilno, ali da njihovo stanje uvek može da iznenadi lekare.

Priredio: B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija