Objekti za testiranje u domovima zdravlja: U Bečeju zvanično po starom režimu

  25 mart 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na jučerašnjoj konferenciji za novinare izjavio da će domovi zdravlja imati novi režim rada po kojem će se odrediti objekti namenjeni samo za testiranje na Covid-19.

Kako prenosi Tanjug od 24. marta, ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će se za dva dana preći na novi metod borbe protiv korona virusa, što podrazumeva testiranje većeg broja ljudi.

„Već je izdat nalog svim domovima zdravlja da će morati da imaju po jedan objekat u kojem će morati da imaju rendgen aparat i aparat za laboratoriju kako bi se proverila krvna slika. Tu će dolaziti svi pacijenti za koje se odredi da treba da budu testirani“, rekao je Lončar na konferenciji za medije.

O tome da li je u bečejskom Domu zdravlja već određen objekat za te namene, direktorka Doma zdravlja Bečej Kosana Nešić je rekla: „Prvo: mi još nismo dobili nikakve instrukcije. Drugo: ne smem da dam nikome nikakve informacije. Za sve informacije možete da se obratite Institutu za javno zdravlje Vojvodine i nikom drugom“.

Nešić nije potvrdila, ni negirala nezvanična saznanja novinara da je u centralnom objektu Domu zdravlja već određena prostorija koja je predviđena za pacijente sa respiratornim infekcijama (izolacija) na ulazu u Hitnu službu, već je ponovila da se obratimo Institutu za javno zdravlje u vezi sa svim informacijama o organizaciji rada.

Iz Institutu za javno zdravlje Vojvodine su novinara uputili na Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, gde je rečeno da se sa svim pitanjima u vezi sa pojedinačnim informacijama obratimo Institutu za javno zdravlje Vojvodine, Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ ili Ministarstvu zdravlja, ali i da se pitanja mogu postaviti i na konferenciji za novinare koje organizuje Pokrajinska Vlada, jer Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo nije u mogućnosti da odgovara na brojna pitanja novinara iz mnogih gradova.

Novinar Bečejskog mozaika obratio se i Službi za odnose sa javnošću Ministarstva zdravlja i postavio pitanje o tome da li se u Domu zdravlja Bečej postupa po preporukama ministra zdravlja u vezi sa obezbeđivanjem objekata namenjenih samo za testiranje na Covid-19.

Odgovoreno je da kontaktiramo Dom zdravlja u Bečeju, a na konstataciju da tamo nije moguće dobiti odgovor na pitanja, predstavnik Službe za odnose sa javnošću rekao da „moraju da daju informacije, da kažu gde da idu pacijenti koji se žale na respiratorne tegobe i na povišenu temperaturu“.

Za sada se, po zvaničnom saopštenju Doma zdravlja Bečej od 19. marta građani koji imaju respiratorne infekcija ili sumnjaju na simptome Covid-19, ne treba da ulaze u Dom zdravlja, već da zdravstvenu ustanovu pozovu telefonom i dogovore se sa medicinskim osobljem o narednim koracima, a ukoliko se ipak pojave u Domu zdravlja, moraju da se prijave dežurnom medicinskom osoblju na ulazu, koje će ih dalje uputiti.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija