Odštampajte ovu stranicu

U Srbiji 384 slučaja Covid-19: U Bečeju nema evidentiranih zaraženih

  25 mart 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Republici Srbiji su do 15 časova 25. marta registrovana ukupno 384 potvrđena slučaja Covid-19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova 25. marta testirani su uzorci 245 osoba od kojih je 81 pozitivno i 164 negativno na novi koronavirus.

Od 81 potvrđenog slučaja od poslednjeg izveštaja, njih 56 je hospitalizovano, dok se njih 25 nalazi u kućnim uslovima.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 1.161 ljudi koji su ispunjavali kriterijume definicije slučaja.

Epidemiolg Predrag Kon izjavio je na redovnoj konferenciji za novinare da od 203 pacijenta, koliko je ukupno hospitalizovano, njih 14 je u KC Vojvodina, 18 u KC Niš, 16 u KC Kragujevac, 12 na Infektivnoj klinici KC Srbije, dok je 131 pacijent smešten u KBC „Dragiša Mišović”, 10 pacijenata na Klinici za pulmologiju, a dva u bolnici u Valjevu.

On je kazao da je na respiratoru 24 pacijenta.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević najavila je da će se na konferencijama za novinare redovno dati informacije o topografskoj distribuciji obolelih, navodeći da je virus sada prisutan među stanovnicima 21 grada. Ona je saopštila da je, od ukupno potvrđenih slučajeva koronavirusa, najviše zaraženih u Beogradu – 158, Nišu 40 i Valjevu 38.

Zatim, rekla je, slede Novi Sad sa 21 obolelim, Čačak sa 13, Kragujevac sa 12, Kruševac i Ćuprija sa po 10, a jednocifren broj obolelih imaju Kikinda, Vranje, Užice, Požarevac, Zaječar i Pančevo.

Po jednog obolelog imaju Vrnjačka Banja, Temerin, Sombor, Bačka Topola, Sremski Karlovci, Zrenjanin i Leskovac, precizirala je Kisić Tepavčević.

Prema ovim zvaničnim podacima u Bečeju nisu evidentirani slučajevi zaraženih Covidom-19, ali po informacijama novinara Bečejskog mozaika na teritoriji opštine ima građana koji se nalaze u samoizolaciji, jer su se vratili iz inostranstva.

Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare rekla da se većina zdravstvenih radnika u Srbiji koji su zaraženi koronavirusom zarazila van zdravstvenih ustanova, ali nije precizirala koliko je zaraženih među medicinskim osobljem.

Kisić Tepavčević je istakla da nije došlo do širenja epidemije u bolničkoj sredini, navodeći da oboljevanje zdravstvenih radnika nije nešto što je neočekivano kada je reč o zaraznim bolestima jer su oni prvi na udaru.

Predrag Kon je govorio i o osposobljavanju prostorija Beogradskog sajma za hospitalizovanje pacijenata zaraženih koronavirusom, rekavši da prestaje kućna izolacija, ali da ne prestaje kućna samoizolacija. Kon je naveo da se kućna izolacija sprovodi u odnosu na nekoga ko je pozitivan, dok je samoizolacija „zaštitna“ i odnosi se na nekoga ko je imao kontakt sa nekim ko je zaražen.

On je ocenio da prostor na Beogradskom sajmu „na prvi pogled deluje kao da želi da odbije nekoga od izolacije“.

Prema njegovim rečima, neophodno je odvojiti osobe koje su pozitivne na taj virus i rekao da je prostor na sajmu „upristojen“ i da „liči na jedan smeštaj koji je prihvatljiv“.

Dodao je da osoba koja ode u izolaciju štiti svoju porodicu, jer dok je osoba, pozitivna na koronavirus, u svom stanu „mora da ima posebne uslove“, koji, kako je ocenio, „nisu za sada bili dovoljni“.

Kon je kazao da se dogodio slučaj da su oba roditelja bili pozitivni na korona virus, a da su u tom slučaju lekari, uz saglasnost majke, dete odvezli u unutrašnjost Srbije kod nekoga od rođaka.

Kon je to rekao odgovarajući na pitanje novinara šta će se desiti ukoliko bi na taj virus bila pozitivna osoba koja je samohrani roditelj ili ukoliko bi oba roditelja bila pozitivna da li bi bili hospitalizovani i šta bi se dogodilo sa decom.

On je rekao da se „ne sme dogoditi“ da dete ostane samo kao ni da se hospitalizuju roditelji čija deca nemaju gde.

B.M. (Izvor: Beta, VRS)