Vojvodina: Jedan pacijent preminuo, među zaraženima i zdravstveni radnici

  27 mart 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine trenutno se leči 18 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od COVID-19. Četiri pacijenta, se nalaze na mehaničkoj ventilaciji, jer to zahteva njihovo trenutno zdravstveno stanje.

U toku prepodneva uprkos višednevnoj intenzivnoj borbi lekara i drugog medicinskog osoblja, za njegov život, na Klinici za infektivne bolesti KCV preminuo je pacijent (62) iz Kikinde. Reč je o pacijentu koji je, pored infekcije koronavirusom, bolovao i od drugih bolesti.

U toku današnjeg dana, posle neophodnog perioda lečenja u našoj ustanovi, još jedan pacijent je u dobrom opštem stanju, otpušten na dalje kućno lečenje koje podrazumeva sprovođenje mera izolacije i predviđen lekarski nadzor od strane infektologa.

Kod svih ostalih pacijenata je u toku intenzivno lečenje i kontinuirani 24 časovni monitoring vitalnih funkcija od strane multidisciplinarnog tima, saopšteno je danas iz Kliničkog centra Vojvodine.

Opremanje prostora u halama „Novosadskog sajma“ za prijem obolelih

U toku je i opremanje prostora za potencijalni prijem lakše obolelih od koronavirusa u halama „Novosadskog sajma“. Taj prostor moći će da primi 1.000 ljudi.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković, ministar odbrane Aleksandar Vulin i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišli su danas hale.

„Ovaj deo biće namenjen za pacijente koji su oboleli od koronavirusa, ali koji ne zahtevaju intenzivan tretman. Ipak, i sa ovim kapacitetom moći ćemo da se izborimo samo ako građani budu striktno poštovali apele i ostanu kod svojih kuća“, upozorio je Gojković.

U odnosu na juče, u Vojvodini je 13 novoobolelih, a među njima je i pet zdravstvenih radnika i osam neodgovornih ljudi, izjavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Do sada uvedene mere, dodao je on, daju rezultate, ali uprkos svim naporima naš zdravstveni sistem neće moći da izleči sve obolele ukoliko, zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca, dođe do naglog povećanja njihovog broja, najavivši uskoro i nove mere za sprečavanje širenja zaraze.

Priredio: B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija