Još jedna žrtva Covida-19: Preminuo pacijent iz Kikinde u Kliničkom centru Vojvodine

  29 mart 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pacijent star 62 godine koji je bolovao od koronavirusa, preminuo je danas u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) što je ukupno 11 preminulih od Covida-19 u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju Kliničkog centra Vojvodine na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine trenutno se leči 35 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od virusa COVID – 19. Od toga, četiri pacijenta se nalaze u izuzetno teškom stanju i njihovo lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije, a nad svim pacijentima obolelim od virusa COVID – 19 koji su hospitalizovani i dalje se primenjuje dvadesetčetvoročasovni monitoring multidisciplinarnog tima lekara i ostalih zdravstvenih radnika.

U poslednja 24 sata u Vojvodini testirano je 49 osoba na prisustvo virusa korona, a bolest je potvrđena kod njih 15.

Dodaje se da se na teritoriji Vojvodine trenutno prati više od 6.000 kontakata od ukupnog broja obolelih pacijenta.

Kako je juče saopšteno „Nulti pacijent u Republici Srbiji, kod koga je dana 06.03.2020. godine, potvrđeno da je oboleo od korona virusa COVID-19, posle neophodnog perioda lečenja u našoj ustanovi, u toku današnjeg dana je u dobrom opštem stanju, otpušten na dalje kućno lečenje i oporavak.

Ovo je treći pacijent koji se lečio u KCV od korona virusa, a koji je otpušten na kućno lečenje.“

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kazao je da su sve rigorozne mere koje sprovode u toj epidemiološkoj situaciji u skladu su za zakonskim normama.

"Protiv zaraznih bolesti mora se boriti društvo u celini. Mere koje imamo daju rezultate, ali i dalje imamo građane koji se ponašaju neodgovorno. Još uvek nismo svesni kakav nam problem preti. Najvažniji naš interes je da zaštitimo naše građane i sačuvamo živote", rekao je Gojković.

Dodao je da je ključna stvar da se što je moguće više "razvuče kriva širenja virusa", a da je trenutno ustaljen broj pacijenata pozitivnih na virus korona, zdravstveni sistem dobro funkcioniše i ima dovoljno opreme.

"Ukoliko dođe do masovnijeg priliva pacijenata, pripremljena je u Novom Sadu privremena bolnica na Sajmu, kapaciteta 1.000 kreveta, za pacijente koji imaju lakšu kliničku sliku i koji ne zahtevaju intenzivniji tretman", objasnio je Gojković.

Dodao je da je preporuka kineskih stručnjaka koji su obišli Klinički centar Vojvodine da se "svi ponašamo kao da smo zaraženi".

"Ostanite u svojim domovima, u svojim gradovima i naseljima, kako ne bismo morali primenjivati još rigoroznije mere. Kakve ćemo mere sprovoditi, zavisi od svesti građana i njihove solidarnosti", poručio je Gojković.

Inače u Rеpublici Srbiјi је dо 15 čаsоvа 28. mаrtа 2020. gоdinе rеgistrоvаnо uкupnо 659 pоtvrđеnih slučајеvа COVID 19 a u nаciоnаlnој rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа Tоrlак tеstirаnо је uкupnо 2.086 оsоbа које su ispunjаvаlе кritеriјumе dеfiniciје slučаја.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija