Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić: Provera zdravstvenog stanja od danas u domovima zdravlja

  01 april 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Berislav Vekić izjavio je danas da građani koji osećaju simptome slične koronavirusu od danas mogu u domovima zdravlja da provere svoje zdravstveno stanje.

Vekić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) objasnio da će građanima u objektima koji su namenjeni samo za pacijente sa simptomima koronavirusa biti urađena dijagnostika, merenje temperature, krvna slika, rendgen, da će dobiti mišljenje lekara, usmerenja da li će ići u samoizolaciju i savet šta dalje da preduzmu.

Državni sekretar je rekao da od danas više nema potrebe da se zove broj telefona koji je Ministarstvo otvorilo u cilju borbe brotiv koronavirusa i da svi koji osete tegobe i simptome treba da odu u najbliži dom zdravlja, gde će biti pregledani.

On je naveo da je uočeno da se građani kasno javljaju na pregled i da tek trećeg ili četvrtog dana od kada su postali febrilni pozivaju telefone, što komplikuje njihovu kliničku sliku i dalji tok lečenja.

S druge strane, kako je ukazao, potrebno je da se smanji prijem ka sekundarnom i tercijarnom nivou, kako bi naši infektolozi na Infektivnoj klinici i klinikama „Dragiša Mišović“ i u Zemunu imali više vremena da se posvete težim slučajevima.

Vekić je rekao da će domovi zdravlja raditi od 7 do 22 časa, uz napomenu da neće biti problema oko dolaska i povratka nakon 17 časova jer će pacijenti imati neophodnu dokumentaciju za kretanje tokom policijskog časa.

Nakon 22 časa građani mogu da odu na Infektivnu kliniku ili u bolnice opšteg tipa, dodao je državni sekretar.

On je istakao da se u privremenoj bolnici na Sajmu trenutno nalazi 49 pacijenata, od kojih je 39 muškaraca i 10 osoba ženskog pola sa lakšom kliničkom slikom.

U svakoj od tri smene je 10 lekara i 25 sestara, koji se bore za svaki život, zaključio je Vekić.

Priredio: B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija