Sutra sednica Skupštine Srbije: Potvrda uvođenja vanrednog stanja

  27 april 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je za sutra sednicu na kojoj bi poslanici trebalo da potvrde uvođenje vanrednog stanja kao i uredbe koje je donela Vlada uz supotpis predsednika Republike.

Gojković je na konferenciji za novinare u Skupštini rekla da očekuje da na zasedanje, prvo za vreme vanrednog stanja, dođu svi poslanici i dodala da su obezbeđene sve mere potrebne da se bezbedno održi zasedanje.

„Svi će morati da se pridržavaju odluka kriznog štaba koje važe i za narodne poslanike, svi će proći kroz sigurnosna vrata, merenje temperature, dobiće maske i rukavice, i preduzeli smo sve mere koje štite živote novinara, kamermana, poslanika i svih zaposlenih“, rekla je Gojković.

Predsednica skupštine je istakla da od poslanika očekuje da odgovorno pristupe svom poslu, pre svega da dođu i da, na način primeren situaciji, diskutuju o tačkama dnevnog reda.

Ona je dodala da je proučavala kako su se ponašali parlamenti drugih država i da nigde nije pronašla primer da se za vreme vanrednog stanja sastalo 250 poslanika i da su satima raspravljali, te da će posle ove sednice skupština Srbije biti primer dobre prakse za zasedanja u vanrednim situacijama.

Na pitanje kako komentariše najave poslanika koji su bojkotovali zasedanja da će sada učestvovati u radu, Gojković je rekla da će tek videti ko će se pojaviti.

„Pretpostavljam da posle dve godine izjava da parlament nije mesto gde treba da se razgovara o raznim politikama, pa su smatrali da je ulica pravo mesto, biće mi zadovoljstvo da ih sutra vidim na zasedanju i da ozbiljno pričamo o merama, ali to je politička odluka svakog poslanika i opcije koju predstavlja“, istakla je Gojković.

SzS: Bojkot sednice i ocena ustavnosti vanrednog stanja, protest u četvrtak

Savez za Srbiju (SzS) i opozicija koja je najavila bojkot izbora neće prisustvovati sednici Skupštine Srbije koja je najavljena za utorak, saopštili su danas lideri tog opozicionog saveza.

Lider Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je na konferenciji za novinare ispred Skupštine Srbije da opozicija neće učestvovati u naknadnoj legalizaciji protivustavne odluke Vlade i predsednika Aleksandra Vučića da se ukine rad parlamenta u vreme pandemije.

„Polazeći od činjenice da je vanredno stanje uvedeno na protivustavan način, da su Vlada Srbije i predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) pogazili Ustav, obesmislili podelu vlasti i prisvojili ovlašćenja koja im ne pripadaju opozicija je donela odluku da ne učestvuje na predstojećoj sednici Skupštine jer ne želi da konvalidira gaženje Ustava“, rekao je on.

On je dodao da će SzS podneti inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti odluke o proglašenju vanrednog stanja.
Veselinović je najavio da će u četvrtak u 18 časova opozicija ispred Skupštine Srbije organizovati protest protiv neustavnog uvođenja vanrednog stanja i „neviđenih mera koje se uvedene prema građanima Srbije“.

Na tom protestu će učestvovati samo predstavnici opozicionih partija, dok građani nisu pozvani zbog policijskog časa.

Priredio: B.M. (Izvor: Beta)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija