Plan za borbu protiv korupcije: (Polu)mrtvo slovo na papiru

  02 jun 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Antikorupcijski plan opštine Bečej od 2019. do 2023. godine usvojen je na sednici Skupštine opštine Bečej 26. juna prošle godine, a rokovi za realizaciju pojedinih aktivnosti „istekli“ su poslednjeg dana prošle godine, međutim, navedeno u planu nije realizovano u tom roku, ali ni pet meseci kasnije.

S obzirom na to da javnost nije obaveštena o tome da li su usvojena antikorupcijskim planom predviđena dokumenta u datom roku, do kraja 2019. godine, a letimičnim pregledom zvaničnog sajta opštine Bečej može se utvrditi da postoji samo takozvani građanski budžet i, eventualno, jedan pravilnik, redakcija Bečejskog mozaika je lokalnoj samoupravi početkom februara meseca uputila zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Kratak odgovor načelnika Opštinske uprave redakcija je primila 30. marta u kom se navodi: „Povodom Vašeg zahteva od 05.02.2020. a u vezi primene antikorupcijskog plana obaveštavam vas da je usvojen Građanski vodič kroz budžet i Pravilnik o primeni i praćenju primene Zakona o uzbunjivačima koji su i objavljeni na sajtu www.becej.rs“.

Osim građanskog budžeta i Pravilnika o primeni i praćenju primene Zakona o uzbunjivačima trebalo je do kraja prošle godine uraditi mnogo više.

Naime, predviđeno je, recimo, da Skupština opštine, Opštinsko veće, načelnik Opštinske uprave, radno telo, predsednik opštine, predsednik Skupštine opštine usvoje, donesu, izrade brojne akte, kao i rešenja, odluke, registre, prezentacije itd.

Stiče se utisak da antikorupcijski plan postoji samo na papiru, a sva je prilika da trenutno nije ničiji prioritet, jer je predizborna kampanja za lokalne izbore koji će biti održani 21. juna, upravo u toku.

Podsetimo da je antikorupcijski plan opštine – projekat Bečejskog udruženja mladih (BUM) koji je sa 1,5 miliona dinara finansirala Agencija za borbu protiv korupcije – „u startu“ kasnio pola godine. Naime, uprkos tome što su u septembru 2018. godine na konferenciji za novinare predsednik opštine Dragan Tošić i predsednik BUM-a Aleksandar Đekić „obećali“ da će plan izrađen u saradnji opštine i nevladinog udruženja biti usvojen u januaru 2019. godine, dokument je u lokalni parlament stigao tek u junu.

Predviđeno je i da se ostvarenje plana prati u jednogodišnjem projektnom periodu.

Radno telo za praćenje primene Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije opštine Bečej čine (ukoliko sastav od prošle godine nije promenjen, a ako jeste, taj podatak nije predstavljen javnosti) Goran Strajnić, Sretko Stevanović, Branka Cvejanov, Jovana Ilić i Roža Feher.

Ranije je objavljeno da će to telo početkom godine (2020) sačiniti izveštaj za prethodnu godinu i uputiti ga nadležnima i javnosti.

K.D.F.
(Opširnije o realizaciji plana čitajte u 800. broju Bečejskog mozaika koji je na kioscima od 29. maja)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija