Lokalni izbori: (Ne)namerno „mešanje“ državnog i partijskog za „veliki dan“

  17 jun 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Gledajući i čitajući predizborne pamflete, brošure, oglašavanja na društvenim mrežama, bilborde učesnika na lokalnim izborima u Bečeju, stiče se utisak da su takmaci na izborima – osim koalicije koju predvodi Liga socijaldemokrata Vojvodine i Socijalističke partije Srbije, jer oni trenutno nisu prisutni u bečejskom parlamentarnom životu – pomešali „žabe i babe“ i u nemogućnosti su da razdvoje učinak partije/a i opštine – poreskih obveznika.

„Kapitalni projekti u Bečeju realizovani su zahvaljujući podršci lidera Srpske napredne stranke“

Srpska napredna stranka, kao i u predizbornoj kampanji 2016. godine, vodi kampanju na način da izjednačava stranku sa lokalnom samoupravom i njenim budžetom, pa tako u brošuri koja se ovih dana ubacuje u poštanske sandučiće građana navodi se, između ostalog, da „najznačajniji kapitalni projekti u Bečeju realizovani su zahvaljujući podršci lidera Srpske napredne stranke, Aleksandra Vučića“.

Dalje se SNS zahvaljuje na dosadašnjem poverenju građana i obećava da „mi uz vašu podršku na predstojećim izborima nastavljamo da radimo isključivo u interesu daljeg razvoja opštine Bečej“. Uvodni tekst u dvojezičnoj brošuri potpisali su predsednik i potpredsednik OO SNS Bečej Vuk Radojević i Dragan Tošić.

U brošuri najveći prostor zauzimaju slike toga šta je do sada urađeno u Bečeju – to je radila lokalna vlast a ne stranka, doduše u pratećim tekstovima se navodi ko je ulagao novac u rekonstrukciju ulica, sportskih terena itd. – a na poslednjim stranicama piše šta SNS (lokalna vlast) obećava za ubuduće.

Među predizbornim obećanjima su rekonstrukcija ulica Novosadska, Danila Kiša, Glavne, Zoltana Čuke, šetališta na Tisi, škola „Sever Đurkić“, „Bratstvo“, „Šamu Mihalj“ u Bečeju i Bačkom Petrovom Selu, objekata Doma zdravlja, kanalizacija u naselju „Mala Bosna“, izgradnja vodovoda i kanalizacije u naseljenim mestima, izgradnja degazatora na termalnoj bušotini itd. Izgradnja plaže i akvaparka na obali Tise direktno se ne pominje.

Ono što je izazvalo negodovanje pojedinaca jeste navođenje kulturnih i zabavnih manifestacija u brošuri SNS-a Bečej koja nosi naziv „Aleksandar Vučić – za našu decu“. Naime, u stranačkom propagandnom materijalu se navodi da „nastojali smo da pokrenemo nove i unapredimo postojeće muzičke, kulturne i sportske manifestacije kako u Bečeju, tako i u svim ostalim naseljenim mestima“, te slede fotografije manifestacija kao što su „Bečej noću“, „Tanderbal“ („rođeni“ za vreme aktuelne lokalne vlasti), a navedene su i „Majske igre“, Dečja nedelja, „Kontrafest“, Muzičko takmičenje „Fantast“, koje postoje niz godina i nisu partijski projekti, već se zna ko su njihovi idejni tvorci i organizatori.

Inače, skoro sve bilborde u Bečeju zauzele su predizborne poruke SNS-a.

Ova stranka, sudeći po njenoj Fejsbuk stranici, ponajviše kontaktira sa građanima na pijaci. Tako je objavljeno da su aktivisti SNS Bečej 6. juna razgovarali sa građanima kojima su delili i promotivni materijal – flajere, upaljače, platnene torbe i čokoladice s oznakama stranke.

Nazad u kraljevstvo

Pokret obnove Kraljevine Srbije takođe preferira ulične akcije i deljenje promotivnog materijala, kao što su flajeri, upaljači, notesi, a neretko svoje ulične štandove ukrašava ogromnim balonima…

Informacije o konkretnim predizbornim obećanjima do 9. juna nisu stizale zvaničnim kanalima do novinara, a konkretne planove za opštinu novinarka Bečejskog mozaika nije uspela da nađe ni na Fejsbuk stranici POKS-a.

„Mi“ smo uložili – vaše pare

Savez vojvođanskih Mađara, član vladajuće koalicije u Bečeju, „reklamira“ sebe objašnjavajući da je zahvaljujući, između ostalog i partiji, spasena škola „Petefi Šandor“ od zatvaranja, funkcioneri se slikaju u još uvek ne sasvim završenoj fiskulturnoj sali u dvorištu iste škole…

SVM Bečej je na svojoj Fejsbuk stranici 1. juna objavio i fotografije posete funkcionera SVM-a delimično obnovljenom Krugu Bočkoroš u Donjem gradu uz tekst da II Mesnu zajednicu oko pola godine „vodi SVM“ (inače, izbori za mesne zajednice po propisima nisu stranački izbori) i da je već ostvario vidljiv napredak, jer, kako se navodi „uložili smo oko 2 miliona dinara u obnovu Kruga Bočkoroš“, te se dodaje da su prilikom posete ovom zdanju funkcioneri SVM-a Viktor Molnar i Igor Kiš obećali, kako se navodi, predsednici Mesne zajednice Timei Šetalo da će razvoj i obnova biti nastavljena, „ukoliko građani 21. juna glasaju za SVM“.

Prvo: utisak je da je reč o svojevrsnoj uceni. Drugo: nije SVM uložio svoj, već je reč o novcu poreskih obveznika, kao i u slučaju SNS-a.

Interesantna je bila i partijska akcija na pijaci u Novom selu, kada su predstavnici SVM-a građanima delili – sladoled.

Jedna od poslednjih akcija u nizu ove stranke je postavljanje spomenika na stogodišnjicu sporazuma iz Trijanona u dvorištu crkve u Bečeju, a na spomeniku se vidi karta Mađarske i Trijanonskim ugovorom oduzete teritorije.

Rečenica koja najviše para uši građanski nastrojenih žitelja opštine Bečej je da SVM želi „mađarskog predsednika opštine“. Naime, trebalo je da je odavno prošlo vreme prebrojavanja „nacionalnih krvnih zrnaca“.

Mladi socijalisti i „odlazak“ sa izborne liste

I bečejski odbor Socijalističke partije Srbije je pobornik uličnih akcija i kontaktiranja sa građanima „preko“ Fejsbuk stranice, kao i ubacivanja predizbornog materijala u poštanske sandučiće građana.

Na društvenoj mreži se uz fotografije štanda opštinskog odbora SPS Bečej na šetalištu na Tisi tvrdi da su reakcije sugrađana pozitivne „na mladost i program koji nudimo“.

Do redakcije Bečejskog mozaika iz ove partije nije stigao program za Bečej SPS-a, ali stižu informacije o navodnom Zavetniku na listi. Inače, kandidat za odbornika Danilo Doroslovački nedavno se povukao sa već proglašene izborne liste.

Koalicija „mora“ da poboljša životni standard

Liga socijaldemokrata Vojvodine, to jest izborna lista koalicije „Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Bečej“ sa građanima i medijima komunicira brojim saopštenjima i na svojoj Fejsbuk stranici.

Tako Ferenc Tot, predsednik opštinskog odbora LSV i prvi na izbornoj listi, u jednom saopštenju, recimo, navodi da „koalicija koju predvodim mora doneti sistematska rešenja sa kojima se mora hitno poboljšati životni standard u našoj opštini. Zalažemo se za podjednak regionalni razvoj cele opštine Bečej“, međutim, ne objašnjava na koji način će to da se učini, osim da je raspolaganje sopstvenom imovinom i izvornim prihodima jedna od ključnih tačaka za koje se svojim programom i radom zalaže koalicija.

Među glavnim „aktivnostima“ ovog aktera na lokalnim izborima je i dalje napad na SVM, to jest kritika i osuda određenih poteza te stranke i njenih pojedinih članova.

Bojkotovan poziv na bojkot

Političke stranke koje u Srbiji pozivaju građane na bojkot izbora u Bečeju se nisu oglasile, doduše, u ovom gradu postoji samo Demokratska stranka, ako postoji, koja se već godinama ne oglašava.

Međutim, u Bečeju je boravila Gordana Čomić, svojevremeno potpredsednica Demokratske stranke i Narodne skupštine a sada članica organizacije „Srbija 21“ koja zajedno sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođanski front, Strankom moderne Srbije i Građanskim demokratskim forumom čini koaliciju koja će izaći zajedno na izbore kao Ujedinjena demokratska Srbija.

Pored toga Bečej je posetio karavan Aleksandra Šapića prošlog četvrtka kada su u centru grada delili promotivni materijal stranke Srpski patriotski savez – SPAS.

„Obilaznica“ za novinare

Zasad nijedan takmac na lokalnim izborima nije održao konferenciju za novinare, a time je uskraćena mogućnost postavljanja pitanja predstavnicima stranaka i koalicija o tome šta obećavaju građanima, ali i kako nameravaju da ostvare predizborna obećanja, ako ih imaju.

Stiče se utisak da učesnici na lokalnim izborima nisu ništa argumentovano i utemeljeno ponudili građanima opštine Bečej, a do izbora ima nedelju dana.

No, ipak, kako je napisala Vesna Rakić Vodinelić u tekstu „Veliki dan“ na sajtu Peščanika: „Glasaćemo, umesto da preplavimo agoru koju još nismo otkrili. Da glasno kažemo, još smo ljudi, pogledajte nas, poslušajte nas. Još nismo nesrećni eksperimentalni pacovi, ne smete nas ubijati, ponižavati, prebrojavati“.

Kristina Demeter Filipčev (Tekst je objavljen u 801. broju Bečejskog mozaika 12. juna)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija