Spomen kuća braće Tan: Otvoreno novo krilo objekta

  17 jun 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Spomen kući braće Tan u Bečeju danas je otvoreno novo krilo površine 120 kvadratnih metara u prizemlju i galerija površine 60 kvadrata.

Reč je o trećoj fazi izgradnje-rekonstrukcije kuće Tanovih koju je sa osam miliona dinara – 24,5 miliona forinti – finansirala Vlada Republike Mađarske.

Radovi su započeti u oktobru 2019. godine i nedavno su okončani, a u novom krilu spomen kuće će se organizovati radionice i izložbe.

„Izgradnja Spomen kuće braće Tan započeta je 2011. godine, a 2013. je završena prva i druga faza. Tada je uloženo oko 30 miliona dinara. To znači da smo od temelja morali da gradimo spomen kuću, nažalost, nismo mogli da je renoviramo, jer je bila u veoma lošem stanju“, rekao je Laslo Bonifart, predsednik upravljača kuće, Društva intelektualaca braće Tan.

Bonifart je istakao da se sada prave planovi za potkrovlje i dvorište zdanja: želja je da se u potkrovlju izgrade smeštajni kapaciteti za učesnike višednevnih predavanja iz okoline Bečeja, a u dvorištu se planira izgradnja igrališta.

Svečanom otvaranju novog krila spomen kuće prisustvovali su građani, predstavnici civilnih organizacija i Saveza vojvođanskih Mađara, čiji je predsednik Ištvan Pastor sa Laslom Bonifartom, presekao vrpcu prilikom otvaranja novog krila.

Pastor je, između ostalog rekao da Spomen kuća braće Tan nije značajna samo zbog objekta, već zbog zajednice, jer posetiocima govori o tome „kakvi smo, kakvi smo bili, na koji način se odnosimo prema nasleđu, ali i prema današnjici i budućnosti. Ova zgrada tako stvara spomenik braći Tan da istovremeno služi današnjici i budućnosti. Govori o tome šta Mađari iz Bečeja misle o sebi, a zajedno sa njima i šta vojvođanski Mađari misle o sebi i o svojoj budućnosti“, kazao je Pastor.

Prema njegovim rečima, u slučaju spomen kuće nije reč i partijskoj, čak ni o nacionalnoj pripadnosti, već je objekat bitan jer diže spomenik ljudskom učinku i stvara mogućnost da se budućim naraštajima prikaže nasleđe braće Tan.

Ipak, predsednik SVM-a se osvrnuo i na predstojeće izbore u nedelju rekavši da građani tog dana odlučuju o svojoj sudbini u naredne četiri godine: „Mi odlučujemo o svojoj sudbini. Mi ćemo odlučiti o tome kakvu sudbinu želimo sebi. Vidim da to Mađari razumeju. Mi se ne organizujemo ni protiv koga, već za to da promenimo svoju sudbinu“.

U okviru svečanosti otvorena je i izložba umetničkih slika Bečejke Eleonore Tol Stepanov.

U Spomen kuću braće Tan je od 2011. godine do danas uloženo ukupno oko 45 miliona dinara, prvu i drugu fazu izgradnje je finansirao Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine sa ukupno oko 30 miliona dinara, a treću fazu mađarska vlada, dok je ostala ulaganja većim delom finansirala takođe mađarska vlada. Deo sredstava je obezbedila lokalna samouprava koja je Društvu intelektualaca braća Tan objekat ustupila bez naknade na 15 godina, a taj rok ističe 2026. godine.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija