Zvanično iz Doma zdravlja: U opštini Bečej petoro zaraženih Covidom-19

  08 jul 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

„Na teritoriji opštine Bečej dva pacijenta su testirana od strane IZJZV i bili su pozitivni na PCR testu, jednom pacijentu (i njegovim  kontaktima) ističe izolacija od 14 dana, a drugom traje. PCR testovi (brisevi) se sada rade samo u IZJZV, a Dom zdravlja poseduje brze testove koji se rade iz krvi pacijenta u Respiratornoj/Covid ambulanti i to prema zadatim instrukcijama, to jest precizno navedenim indikacijama i u određeno vreme od početka bolesti. Rezultati su gotovi za 1-2 sata. Do sada su tri osobe (koje su naravno u izolaciji) bile pozitivne na tom testu“, navela je danas direktorka Doma zdravlja Bečej Kosana Nešić u odgovoru na zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja koji joj je juče uputila redakcija Bečejskog mozaika.

„U svakom slučaju, ono što je najvažnije, svi iole sumnjivi na Covid idu u izolaciju 14 dana, dakle u izolaciju ne idu samo pozitivni na  bilo kom testu, nego svi sumnjivi na Covid i njihovi kontakti, jer je to metod koji pruža najefikasniju zaštitu svim građanima. Osoba u izolaciji imamo 10 (to su svi ukupno i oni testirani i oni koji do sada nisu testirani, a biće onda kad bude trebalo prema protokolu), plus njihovi bliski kontakti (porodica, ukućani). Njihovo se zdravstveno stanje svakodnevno nadzire od strane izabranih lekara“, navodi Nešić.

Direktorka Doma zdravlja je saopštila i da se kontakti ne testiraju, jer je protokol takav, „jer ponekad brzi test bude negativan ako se radi prerano, pa je uvek sigurnije preventivno delovati i sve kontakte  poslati u izolaciju 14 dana. Zdravstveno stanje kontakata se proverava svakodnevno. Radi se po protokolu i to je uvek po građanstvo najsigurnija varijanta, a to je da svi iole sumnjivi, dakle ne samo oni koji su pozitivni na bilo kom testu, moraju ići u izolaciju 14 dana, kao i njihovi kontakti. Covid pozitivni ili suspektni, dakle, ukoliko imaju blage simptome, šalju se u kućnu izolaciju. Oni koji imaju teže simptome (upalu pluća i teže opšte stanje) se naravno upućuju na hospitalizaciju“.

Testiranja se radi u zgradi „Jodne banje“ i kako Nešić navodi, služba fizijatrije je potpuno (zidom ) odvojena od Covid/respiratorne ambulante, a i ulaz u službu fizijatrije je sa druge strane objekta, „tako da nikakva mogućnost kontakta ne postoji“.

Iz Doma zdravlja se mole pacijenti koji imaju simptome (respiratorni problemi) da se na pregled ne javljaju u Dom zdravlja osim noću i vikendom u Hitnu službu, nego u respiratornu /Covid ambulantu na glavni ulaz u „Jodnu banju“, koja radi od 7 do 19 sati. Telefon Covid  ambulante je 063/866-0098.

Noću i vikendom telefon za pacijente koji sumnjaju na Covid je : 062/809-5263.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija